Rompetrol, cumparat de asociatii Gazprom. Patriciu: rusii au pierdut batalia

KazMunayGaz, compania de stat din Kazahstan, a preluat 75 la suta din Rompetrol Holding, platind 2,7 miliarde dolari. Dinu Patriciu va primi 80% din suma tranzactiei, restul de 20 de procente revenindu-i partenerului sau, Philip Stephenson.

KazMunayGaz are la activ parteneriate importante cu Gazprom, impreuna cu care detine Kazrosgas, un joint-venture inregistrat in Zug, Elvetia.  Compania cumpara gazul din Kazahstan de la un consortiu occidental (in care e implicat, in plus, si Lukoil) si il livreaza unei rafinarii din Rusia.

In plus, Kazahstanul a semnat cu Rusia, anul acesta, un memorandum privind transportul gazului din zona Caspica in Federatie.

Numele gigantului energetic Gazprom a fost vehiculat in ultimele luni in legatura cu preluarea Rompetrol, insa Dinu Patriciu a negat ca rusii ar fi fost interesati.

ACTUALIZAT. Dinu Patriciu a spus, aseara, la Antena 3, ca prin această tranzacţie, Rompetrol va avea acces la resurse energetice şi va avea independenţă faţă de aprovizionarea din Rusia. Adevarul, ziarul Rompetrol, titreaza: „Rusii au pierdut batalia”.

Kazahstanul, de unde provine firma cumparatoare, este pe locul doi dupa Rusia la resurse de petrol si gaze, in randul statelor fostei Uniuni Sovietice. Atat interesele rusesti cat si cele occidentale sunt imense in Kazahstan. Cele mai mari investitii directe sunt americane, lucru care ii ingrijoreaza pe liderii de la Kremlin: Asia Centrala e o sursa vitala de energie pentru Rusia.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s