Ruleta kazaha

Cu cine joaca noii proprietari ai Rompetrol, KazMunaiGaz, reprezentantii statului kazah? Cu rusii sau cu americanii? Cu Kremlinul sau cu Occidentul?

La Bucuresti, confuzia e maxima. Traian Ungureanu scrie azi in Cotidianul ca, de fapt, castigatorii deal-ului de miliarde facut de Patriciu sunt rusii.

E o varianta de lucru, dar nu singura. Pana una-alta, Kazahstanul a atras investitii de miliarde din Europa de Vest, din China si din America. E adevarat-e un stat nedemocratic, o enclava a petrodolarilor, dar asta nu ii impiedica pe americani, companiile americane, sa fie cei mai mari investitori straini in Kazahstan.

Raspunsul la intrebarea „cu cine joaca statul kazah” e „cu toata lumea”, iar subraspunsul e „cu cine ofera mai multe avantaje”. In aceasta ecuatie Moscova nu pare a fi in „pole-position”. Un argument: kazahii nu se inghesuie sa participe la proiectul „South Stream”-transportul gazelor din zona caspica si Rusia spre Europa, preconizat de colosul Gazprom si de italienii de la ENI. Un altul: ENI, partenerul strategic al Gazprom, nu s-a simtit prea bine zilele trecute, cand kazahii le-au suspendat operatiunile de la Kashagan, o exploatare din Caspica foarte bogata.

Asta nu inseamna ca relatiile Rusia-Kazahstan sunt la pamant. Vreo zece intalniri intre cei doi presedinti in ultimii ani, joint-venture-uri pe petrol si gaze, transport al acestora prin teritoriul rusesc-avantaj Moscova.

Una peste alta, statul kazah a dobandit prin achizitia Rompetrol nu numai o afacere in crestere si un cap de pod spre Europa, ci si un atu in relatia cu Rusia, un as in mineca pe care-l poate valorifica-daca este adevarat ca Lukoil si Gazprom, adica pompa Kremlinului, au dorit sa cumpere compania lui Patriciu.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s