„Versetele” lui Rushdie, best-seller-ul inceputului de an in Romania?

Nu-i ieftina, a starnit un scandal mondial, dar, bravo, s-a vandut ca painea calda in librariile din Romania. In numai doua saptamani de la lansare, „Versetele satanice” („Satanic verses”) ale lui Salman Rushdie si-a epuizat deja primul tiraj de 5000 de exemplare, iar cei de la Polirom vor sa mai tipareasca inca 10.000, conform unei stiri Newsin.

E o carte despre care s-ar putea scrie cel putin inca una: dupa publicarea ei in 1988, Rushdie, scriitor britanic de origine indiana, a fost condamnat la moarte printr-o fatwa emisa de liderul spiritual al Iranului, Ayatollah-ul Khomeini, care a considerat opera lui Rushdie o blasfemie. De ce?

„Titlul romanului, Versetele Satanice, constituie o trimitere directa la o problema foarte delicata pentru musulmani. Este vorba despre controversata teorie a unor interpolari “satanice” in textul Coranului. Profetul Mohamed, ca sa-si faca prozeliti intr-o lume politeista, ar fi sustinut ideea existentei altor zei in afara de Allah, pe care apoi a retras-o, afirmand ca a venit de la Satana. Musulmanii contesta puternic posibilitatea unor interpolari in textul sfant al Coranului. ibreel Fishta, personaj schizofrenic si star la Bollywood in romanul lui Rushdie, are o revelatie privind viata lui Mohamed (Messenger, in roman) in perioada in care acesta emitea “versetele satanice”, care exprimau toleranta fata de zeii preislamici.” (Romania Libera)

Anunțuri

2 gânduri despre “„Versetele” lui Rushdie, best-seller-ul inceputului de an in Romania?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s