Ce sa faci ca sa nu astepti Salvarea o zi intreaga

Episodul 1. Era o dimineata de vara. Un batran de 86 de ani isi roaga fiica sa sune la Salvare. Avea febra mare si mai si „functiona” pe un stimulator cardiac. „Da, sigur, venim sa vedem despre ce este vorba”, i s-a raspuns prompt. Si s-a pus pe asteptat. E omul care nu cheama Salvarea pentru orice stranut.

Cat trecuse de la apelul la Ambulanta? Poate vreo sase ore. Nicio masina cu crucea rosie nu trasese in timpul asta pe straduta ingusta din sudul Bucurestilor. Batranului ii era in continuare rau. Iar la 86 de ani sa-ti fie rau nu e o gluma. Doua ore trecusera de miezul zilei. Tic-tac, tic-tac…Iar eu, eu eram la munca, trebuia sa mai rezolv si alte treburi si asteptam un semn, un semn ca ii pasa cuiva. Nu ii pasa nimanui.  Am scos din buzunar telefonul mobil, am sunat la Salvare si le-am spus doua lucruri: „Sunt ziarist si stiu ca e un om care are nevoie de ajutor. De ce va bateti joc de el?”.

In jumatate de ora au ajuns la el. Batranul care astepta de vreo sase ore era bunicul meu. Din fericire, nu a fost ceva grav, dar cine ar fi stiut ca va fi asa atunci cand li s-a cerut ajutorul? Si de ce e nevoie sa sune un ziarist ca sa se urneasca o Ambulanta?!

A fost un gest extrem sa apelez intr-o problema personala la o legitimatie de presa, insa nu am avut de ales. Bunicul meu nu avea de ales. Doar EI aveau de ales, insa nu au intervenit decat atunci cand si-au dat seama ca s-ar putea sa se lase cu scandal. Puteau sa spuna ca nu mai vin, dar nu au facut-o.

Vreau sa traiesc intr-un loc unde oamenii sa-si faca treaba pentru care sunt platiti. Nu le cer gesturi umanitare. Vreau sa stiu ca daca o sa ajung un amarat de vanzator de suruburi n-o sa am nevoie sa sun un prieten din presa ori pe ministrul Sanatatii pentru a trimite un medic sa-mi consulte bunicul suferind.

Anunțuri

6 gânduri despre “Ce sa faci ca sa nu astepti Salvarea o zi intreaga

  1. Citit! O sa revin si eu cu ceva din spitale. E incredibil, toti cunoscutii cu care am vorbit au cel putin cate o intamplare de genul asta…

    Apreciază

  2. teo- nici nu stiu daca buba e doar de la salvare. vara trecuta- la 40 de grade- am aflat ca o singura salvare are aer conditionat. soferii nu le fac loc in trafic. punctele de salvare sunt doar citeva. in loc sa faca mai multe centre pe raza bucurestiului, le tin prin centru. iti dai seama cind pleaca de pe eminescu la ora 16 ca ajung in 2 ore in drumul taberei. eu nu incerc sa ii scuz, evident si acolo sunt probleme. dar cred ca e nevoie de mai mult de atit. eu cred in „pestele de la cap se-mpute”

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s