Cinci sute de kilometri de mers pentru o reteta

La ora asta, bunica mea gateste, ca vine pranzul. E deja in picioare de ore bune: a dat de mancare gainilor, scroafei, vacii, a trebaluit prin curte. Si asa e in fiecare zi, de cand se stie. Viata la tara e idilica doar daca esti in trecere. Altfel, aceleasi lucruri: munca, munca, munca, banii-s putini, copiii-s departe. Rar se intampla ceva.

Pana intr-o zi, cand a trebuit sa mearga la doctor. S-a gatit „de oras”, si-a pus basmaluta in cap si a venit la Bucuresti, sa se opereze. Marele eveniment nedorit a decurs multumitor, „multam lu Dumniezeu”. De abia a asteptat sa se intoarca in satul ei din Bucovina, unde barbatul ii ramasese singur cu atatea pe cap. I-au spus ca tratamentul poate sa si-l ia de la Iasi ori de la Suceava, sa nu mai bata atata drum pana in Capitala.

Asa a si vru sa faca. A batut la usa spitalelor de provincie. Raspunsul a fost de necrezut: „Te-ai operat la Bucuresti, ia-ti tratamentul de la Bucuresti”. O data, de doua ori, de trei ori…Umilita, pusa pe drumuri si apoi trimisa 500 de kilometri mai la vale. „D-apai shi sa fac acuma?”. Pana la urma, dupa multe drumuri si telefoane, a fost acceptata, devenind, dupa indelungi insistente, membru al selectului club care primeste retete medicale fara a bate drumul o tara intreaga. I-a venit inima la loc.

Recent, a venit la Bucuresti, pentru analize. E foarte multumita de doctor, care se poarte bine si-extraordinar!- nu vrea sa ii ia banii. Ea insista sa ii ia dea, el ii da peste mana si ii spune nu-care-cumva sa mai incerce asta. Dar nici macar medicul de treaba nu a reusit  sa ii gaseasca un loc. Timp de trei nopti, bunica a dormit cu o alta femeie in pat. Nu a avut de ales.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s