De pe langa summit amestecate

ULTIMA STRIGARE A TARULUI. Vedeta reuniunii de la Bucuresti a fost Vladimir Putin. A intrat mai tarziu in scena, motiv pentru care a luat caimacul. Prestatia de la conferinta de presa a smuls si ceva aplauze, de la ziaristii rusi si chiar de la angajati ai Palatului Parlamentului. Putin isi va incheia mandatul foarte curand, dar se pare ca va fi numit prim-ministru.

FLORICELELE LUI BUSH. Bush s-a intrecut in „floricele”.  A vorbit despre curcubeu, a laudat inghetata lui Basescu, a dat un autograf unei ziariste, a zis ca Sarkozy e incarnarea lui Elvis etc.

PRESA ROMANA IN EXTAZ. Cel putin in ziua de dinainte si in prima zi, presa romana a fost in extaz. S-a vorbit mult despre „zile istorice”. Insa istoria politica va consemna probabil doar primirea Albaniei si Croatiei in NATO. In rest, vals, tango si…”manele”.

MANELE fiindca in marja summitului multe lucruri s-au petrecut romaneste. De la balbele de organizare pana la atacul fortelor speciale ale politiei asupra anarhistilor, de la pompieristicii „militieni” care nu te lasau sa filmezi nimic chiar si la un kilometru ori mai mult de Casa Poporului, de la florile plantate numai fiindca venea Inalta Poarta la Bucuresti de la echipele de hingheri care-i pandeau pe rebelii maidanezi pana la…

BANI. Multi bani, se pare peste 30 de milioane de euro a fost bugetul summitului. Se stie la ce institutii s-au repartizat banii, insa doar sporadic se cunosc firmele care au castigat contractele. Niciun rand in Monitorul Oficial despre acesti castigatori ai licitatiilor-daca ele au avut loc.

NEAPARAT „TRADITIONAL”. Programul pentru primele doamne a fost, cum remarca regizorul Alexander Hausvater la Realitatea TV, ales dupa ureche. Dansuri populare, cand nimeni in tara asta nu mai danseaza asa ceva. Ideea de traditional s-a strecurat de mai multe ori in tot programul summitului. Prin urmare sa „vindem” imaginea unei tari asa?

„FRATII” MOLDOVENI. Delegatia Republicii Moldova s-a umplut de ridicol, atunci cand a cerut translator. Exact! Au vrut sa auda tot in limba „moldoveneasca”.

„UDREA” DIN AZERBAIDJAN. Sotia presedintelui azer a fost numita neoficial „Miss NATO”. O doamna apetisanta, care s-a imbracat la summit cam ca Elena Udrea in politica damboviteana. Estul ca Estul…

UE a fost o prezenta discreta la Bucuresti. A fost presedintele Comisiei Europene, J.M.D. Barosso. Si au mai fost vreo doua steaguri UE uitate pe la una din intrarile de la Casa Poporului.

MOS CRACIUN PENTRU ZIARISTI. Miile de ziaristi au primit de la organizatori o „punga” mare cu cadouri: un rucsac cu insemnele NATO, un USB stick, o sticla de vin, DVD-ul „4,3,2”, un album cu Romania, ghiduri despre Bucuresti, un port pentru carti de vizita, carti despre NATO samd.

LA METROU. Desi orasul a fost impanzit de jandarmi, politisti si servicii secrete, la metrou nu prea se zareau. Acest mijloc de transport a fost dealtfel mai mult gol. Nu au fost nici controale, nimic.

SA TOT FIE. Traficul „de cosmar” a fost o profetie dovedita falsa. Orasul s-a traversat la volan in 30 de minute, de la nord la sud, fata de 2 ore intr-o zi obisnuita. „Nu mai faceti un summit?”, zicea un sofer.

Anunțuri

3 gânduri despre “De pe langa summit amestecate

  1. Uite o alta pespectiva. Putin a fost marele bufon al Summitului. De ce? Simplu. A venit, desi nu vroia sa vina. A tunat si fulgerat, dar „cu moderatie”, ca sa nu dea impresia ca este atat de suparat pe cat este. A fost aplaudat, desi ar fi vrut sa demonstreze ca ceea ce spune e serios, nu circ. A intarziat demonstrativ pe unde a fost invitat, cineva din delegatia rusa fiind in situatia sa faca o comparatie cu Balshoy. A tot pendulat intre intentia de a creea o atmosfera de scandal sau una de „razboi rece”, a si plecat asa penduland.

    Presa care a lesinat de cateva ori la apartitia lui putin a fost cel de-al doilea bufon remarcabil la Summit. Jurnalsitul care aplauda seful unui stat in care libertarea presei este aproape inexistenta semneaza de fapt o declaratie despre propria inconsistenta profesionala.

    Al treilea bufon putea fi primul, daca nu venea Putin la Summit. Din nefecirice pentru bufonul nr3, Putin a venit si i-a luat coronita si premiul. E vorba de Vlad Voronin, prezidentul meu, btw. Asta a venit la summit cu intentia clara de a insulta gazdele, a si reusit sa insulte, dupa cum era si programat, dar efectul a fost zero. A venit sa se planga ca nu are „neutralitatea”, ca ursul faca ravagii prin ograda lui si sa ceara „garanatrea neutralitatii” in conditiile in care neutralitatea RM inseamna abandonarea ei in labele ursului. A primit zambete indulgente, inlusiv ale „traducatorilor”, si a plecat la fel de neobservat precum a venit.

    Ii tot da cu specificul moldovenesc tovarasul Voronin, dar uita ca moldoveanul are o vorba: nu te pornesti de acasa fara treaba! Ca sa traduc: ori cu scut, ori… stai acasa! La ce i-a trebuit lui Voronin sa se duca la Summit? In afara de faptul ca cineva trebuia sa demonstreze si acolo eleganta elefantului intr-un magazin de portelanuri. Analistii de la Chisinau inca n-au stabilit ce anume l-a manat pe Voronin in valtoarea Summitului de la Bucuresti.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s