Viata de miliardar rus: ieri la bal, azi la spital

Acum un an si ceva, un miliardar rus vizita Giurgiu. Voia sa cumpere o termocentrala, pentru a rezolva din problema energiei pentru fabricile lui de otel din Romania. Venit cu avionul pana la Bucuresti, miliardarul a ajuns cu o masina la Giurgiu, unde a luat la picior tot ce se putea lua-de la locurile din CET unde se depoziteaza cenusa pana la balta unde se deverseaza deseurile rezultate din productie.

A mers “printre gunoaie”, a spus un apropiat al lui, iar cine a fost in zona stie despre ce e vorba. A testat terenul si la Ruse, tot la o termocentrala proprietate de stat. Nu s-a incheiat nicio afacere. Un an mai tarziu, miliardarul a facut totusi inca o achizitie in Romania, pe langa COS Targoviste si Industria Sarmei Campia Turzii: a cumparat fabrica-Ductil Steel, cu 142 de milioane de euro.

Expansiunea lui Igor Ziuzin si a companiei lui, Mechel, e probabil ultimul lucru la care se gandeste zilele astea. La bursa din Moscova i-au scazut actiunile cu 45 (patruzeci si cinci la suta), iar la cea din New York cu 30 la suta. Totul s-a intamplat repede, e vorba doar de o fraza a premierului Vladimir Putin, care a acuzat compania ca practica la intern preturi de doua ori mai mari decat la export si a cerut anchetarea ei.

Putin s-a mai suparat si ca Ziuzin nu era prezent la intalnirea la care a vorbit-la o conferinta a companiilor metalurgice din Rusia. Imbolnavirea brusca a lui Ziuzin l-a facut pe Putin sa spuna ca “boala e boala”, dar daca nu se vindeca repede ii va trimite “medici” sa-l ajute. Ziaristii rusi i-au vazut palind pe ceilalti miliardari din sala, iar toata lumea si-a adus aminte de soarta lui Mihail Hodorkovski. Tonul a fost acelasi, doar contextul altul: de data asta a fost vorba de cresterea pretului otelului in Rusia cu 50 la suta de la inceputul anului.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s