I-am inarmat pe georgieni. De doi bani in 2005, de 20 de milioane de dolari anul acesta

Abhazii au pus-o de o stire cum ca printre armele abandonate de georgieni sunt si unele de productie romaneasca, pe langa cele americane. Am verificat, iar informatia are sanse mari sa fie corecta, dat fiind ca Georgia este, potrivit ultimului raport al agentiei romanesti de specialitate ANCEX, unul dintre clientii industriei romanesti de profil. Insa suma pe anul 2005, ultima facuta publica, e infima: georgienii au cumparat arme romanesti de vreo 500 de mii de euro.

In buna traditie mioritica, chiar daca informatia privind comertul cu arme e pe site, deci publica, Ministerul roman de Externe le-a spus reporterilor de la Realitatea TV ca nu vrea sa comenteze declaratiile abhazilor.

Pana la urma, o stire mare ar fi fost daca georgienii gaseau „Kalasnikoave” romanesti la separatistii din Abhazia. Altfel, banuiesc ca informatia ca abhazii, osetii si alte neamuri din zona sunt inarmati pana in dinti de rusi poate s-o scrie oricine, chiar si de la mare distanta, fara nicio sansa sa greseasca.

ACTUALIZAT. Cotidianul scrie ca anul acesta Romania a exportat in Georgia armament de aproape 20 de milioane de dolari. Laura Cernahoschi, autoarea articolului, pare singurul ziarist de presa centrala care a verificat rapoartele ANCEX si, mai mult, a obtinut de la oficialii agentiei date referitoare la exporturile din acest an, care nu au fost publicate pe site. Asta pentru ca s-a gandit sa intrebe, asa ca merita felicitata.

ACTUALIZAT (2). La fel si cei de la Gandul, care publica si un tabel cu istoricul tranzactiilor dintre Romania si Georgia, precum si o declaratie a purtatorului de cuvant al MAE, care, intrebat daca autoritatile romane se gandesc sa opreasca exportul, a spus: „Da, sigur.Ramane de vazut. In prezent, insa, nu se mai efectueaza niciun export”.

Anunțuri

2 gânduri despre “I-am inarmat pe georgieni. De doi bani in 2005, de 20 de milioane de dolari anul acesta

  1. Gruzin, interesant ce scrie Deutsche Welle, ultima fraza din stire: Inainte de escaladarea conflictului, presa rusa publicase o lista cu tarile care au inarmat Georgia, iar pe ea se regasea si Romania…Deci rusii au luat-o mai demult pe „urma” armelor, dar pana la urma sunt niste afaceri si atat. Daca le dadeam georgienilor arme gratis, atunci era de facut valva. Ma intreb daca separatistii oseti si abhazi au platit rusilor pentru armament…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s