Cine plateste facturile firmelor de consultanta politica in anii de „seceta” dintre alegeri? Tu

Inflatie de consultanti politici in aceasta perioada. Vin alegerile, iar schimbarea catre uninominal creste mult piata: mai multi clienti, mai multe contracte. Firmele si-au cautat noi colaboratori, s-au infiintat noi firme, se negociaza ultimele intelegeri. Sumele pe care se bate palma pot pleca de la 10 mii de euro pentru toata campania (numai pentru consultanta), insa nimeni nu va da in scris vreodata „scorul” unui astfel de contract.

„Se dau bani cu sacosa”, mi-a explicat unul dintre ei. Chiar asa? „Da, cu sacosa, la propriu”. Bine, bine, au fost alegerile locale, acum vin parlamentarele, dar ce fac firmele astea in intervalul de patru ani dintre alegeri? Pai, lucreaza la imaginea politicienilor si obtin asa-numitele contracte de „mentenanta”. Sunt contracte cu primariile sau cu alte institutii. Ce fac de banii astia? Un comunicat de presa, o conferinta a primarului, sfaturi despre cum sa vorbeasca cu ziaristii, mai un interviu, mai un suc pentru ziaristi…

Majoritatea contractelor cu statul nu apar in buletinele de achizitii publice. Stiu numai firma si primaria. Daca esti mic, iei unul de 10 mii pe an. Daca esti mare, iei de cinci ori mai mult sau chiar unul de sute de mii de euro de la „centru”, adica de la ministere, agentii centrale etc. Astfel statul iti achita facturile din perioada dinaintea marilor tunuri-alegerile.

Anunțuri

2 gânduri despre “Cine plateste facturile firmelor de consultanta politica in anii de „seceta” dintre alegeri? Tu

  1. Mare dreptate ai 🙂 As vrea si eu, ca omul normal, sa aflu bugete pentru comunicare politica de la agentii. raspunsul este mai mereu: nu putem spune, clientul…. Bleah!

    Apreciază

  2. Agentiile ca agentiile, n-ai ce sa le faci, e firma, e privata, nu-i poate obliga nimeni sa treaca peste clauza de confidentialitate, desi, da, ar fi interesant de vazut. ma gandesc totusi ca pentru contractele achitate de stat unor companii de consultanta politica, clauza de confidentialitate trebuie sa pice-fiindca pana la urma nu vorbim de dosare clasificate-SRI-uri sau mai stiu eu ce- ci de banul public. deci, exista o lege 544, apoi exista mersul in instanta pentru a obtine datele. e de incercat.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s