Stapanii sursei „Coroiu”

„Sursa Coroiu”, scandalul declansat de Corneliu Vadim Tudor cu tinta „Ion Cristoiu”, a continuat aseara la B1 TV. Vadim il acuza pe ziaristul Ion Cristoiu ca l-a turnat la Securitate, iar miercuri a prezentat documente care purtau antetul CNSAS.

Dincolo de veridicitatea sau nu a informatiilor, ele au declansat si un mic razboi fratricid in media si new media. In apararea lui Ion Cristoiu au sarit, pe bloguri, fosti colegi de la Evenimentul zilei, Antena 3 a difuzat o emisiune pe aceasta tema, iar Cotidianul a publicat un articol potrivit caruia primul document prezentat de Vadim, la inceputul saptamanii, ar fi fost fals.

Radu Moraru, realizatorul emisiunii „Nasul”-care a gazduit declaratiile lui Vadim- a fost la randul lui jurnalist la EVZ in era Cristoiu. Suporterii lui Cristoiu l-au acuzat pe Moraru de lipsa de profesionalism, iar unul dintre ei, Dan Andronic, a sustinut ca in spatele emisiunilor ar sta simpatia „Nasului” pentru Traian Basescu si recenta „tovarasie” dintre PRM si PDL.

Noutatea emisiunii de aseara-venita dupa toate aceste reactii-este antetul CNSAS de pe documente. Vadim a recunoscut ca a scos originalele ieri de la Consiliu.

Orice prezentator TV care-l aduce pe Vadim in direct isi asuma un risc, iar Moraru si l-a asumat initial (emisiunea de miercuri, a doua cu Vadim, nu a mai fost in direct). Riscul e ca atunci cand nu exista probe certe, „bomba” de presa preconizata sa se intoarca impotriva ta. Si asa i s-a intamplat si lui Moraru. Lunga istorie de bombe fasaite aruncate pe piata de liderul PRM te-ar putea face, din postura de moderator, sa te gandesti de doua ori, ba nu, chiar de cinci ori.

Apoi, nu exista dubiu ca sursa Coroiu a existat, insa nu este dovedita corespondenta dintre acest indicativ si Ion Cristoiu. Daca a fost dovedita, atunci trebuia pusa la loc de frunte in demonstratie.

O investigatie independenta a emisiunii „Nasul” ar fi dat mai multa credibilitate acestui subiect, al carui lead a fost dealtfel prezentat de Vadim intr-o conferinta de presa din octombrie. Deci era timp.

Trecand peste mica infruntare media si peste hibele demersului-altfel onest-al lui Moraru, ramane de neinteles cum de, la aproape 19 ani de la prabusirea comunismului, arhivele nu se dau publicitatii. Legi, politicieni, ziaristi, analisti-cu totii au pus umarul la blocarea accesului la documentele Securitatii.

In miezul acestui urias mister neelucidat inca, fapta blamata de fostii colegi ai lui Moraru-eroare de documentare- pare minuscula. Vadim si Cristoiu-doi oameni legati mai mult sau mai putin de fostul regim-s-au alergat, vorba primului, „ca Tom si Jerry” toata viata fiindca pe arhivele care contineau date despre faptele lor a fost pus un lacat imposibil de descuiat.

Anunțuri

5 gânduri despre “Stapanii sursei „Coroiu”

  1. Dinamica e asta: in principiu toata lumea il reneaga pe Vadim, insa atunci cand e nevoie de el-pentru un scop politic ori mediatic-reapare in peisaj.

    Apreciază

  2. În cultura română au fost două direcţii mari şi late, de 150 de ani încoace, de la Haşdeu: direcţia naţională şi direcţia reacţionară. Direcţia naţională, cum am putut şi noi, eu, Eugen Barbu şi alţii, Fănuş Neagu, Mihai Ungheanu, Titus Popovici, am încercat să o apărăm şi să o ilustrăm. Poate că am şi greşit. Iar direcţia reacţionară era aceea care şantaja România, mereu, cu străinătatea. Orice făcea cineva în România, bun, trebuia reclamat, mereu, la străinătate, contra cost, pe bani grei.

    Apreciază

  3. Existenţa câtorva rapoarte vizând polemicile mele cu unii ziarişti, scriitori şi transfugi de la „Europa liberă” nu poate fi considerată act de poliţie politică, în conformitate cu Legea nr. 189 din 1999, fiind vorba doar de o luptă literară care mie, cel puţin, mi se pare firească într-o cultură, pentru că în aceeaşi măsură eram şi noi reclamaţi, de dimineaţă până seara. Aşa-zisa calitate de agent de influenţă, agitată de unii iresponsabili, reprezintă un etalon care se referă la activităţile de spionaj, aşa că nici inepţia asta nu rezistă.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s