Publicitate la armament in EVZ si Jurnalul:avionul de lupta F-16

evenimentul-p2jurnal-4

Editiile din 24 octombrie ale EVZ si Jurnalului National

Intr-o dimineata de octombrie, aproximativ 1,2 milioane de romani au dat, atunci cand si-au deschis ziarul preferat, peste un tip de publicitate pe care cu siguranta nu l-au mai vazut pana atunci: la avioane de lupta. Evenimentul zilei si Jurnalul National, care cumuleaza audienta mentionata, au publicat cate o jumatate de pagina de reclama la corporatia americana Lockheed Martin si unul dintre produsele acesteia, avionul de vanatoare, F-16.

Cumperi un F-16?

Compania se afla in plina campanie pentru atragerea celui mai mare contract de armament ce va fi achitat de contribuabilul roman-achizitia a 48 de avioane de vanatoare de catre Armata Romaniei. Acestea ar urma sa inlocuiasca aparatele MIG-21, modernizate in anii 90.

„Nu se poate! Reclama la avioane de lupta in ziar”, a exclamat Claudiu, un cititor ocazional al EVZ. Reclama nu s-a regasit pe online, dar odata consultata arhiva ziarului, impreuna-la intamplare-cu cea a Jurnalului National, s-a dovedit ca intr-adevar Lockheed Martin (LM) a cumparat spatiu publicitar in presa romaneasca. „Noi stim cum” a fost sloganul aplicat pe fotografia avioanelor de tipul celor scoase la mezat de corporatia din SUA.

LM are un singur competitor puternic, pe suedezii de la Grippen. Alte trei corporatii „vaneaza” contractul, dar, se spune in mediile politice, cu sanse mai mici. S-au aruncat multe in lupta: politicieni romani care au vizitat fabricile din SUA si Suedia, ziaristi carora li s-au platit deplasarile in aceleasi locuri, „lunch”-uri si „dinner”-uri, armate de consultanti in cautarea marii lovituri. Aparent, decizia se va amana pana dupa alegeri.

Precedente: blindatele Armatei si avioanele Alenia

In 2004-2005, fabrica MFA Mizil a investit cel putin 380 de mii de euro in publicitate in trei ziare centrale (Ziua, Gardianul, Jurnalul National) si la televiziuni pentru a promova imaginea unui blindat- modelul MLI 84-M. „Vrem sa ne facem cunoscuta productia”, a fost justificarea. In acel moment, se derulau insa anchete ale MApN cu privire la cresterea presupus nejustificata a pretului unui blindat-de la 1,9 milioane la 3,2 milioane dolari, in cadrul unui contract de vanzare a masinilor de lupta catre Armata, pe bani publici.

Un alt episod a fost „razboiul Alenia”. In 2007, firma italiana Alenia Aeronautica a cumparat spatii de reclama in presa romaneasca. Contextul: se inscrisese la licitatia pentru un contract de peste 300 de milioane de euro pentru furnizarea unor avioane de transport Armatei Romane. Pe care l-a si castigat. Ziua a acuzat EVZ ca a favorizat din punct de vedere editorial Alenia, care a cumparat spatiu publicitar in cotidianul trustului Ringier, insa sefii EVZ au declarat ca afirmatiile erau doar „mizerii la adresa cititorilor Ziua”.

Referinte:

EVZ-„Tariceanu muta la F-16”

EVZ-„Reclamele la blindate, tunuri de publicitate”

Anunțuri

3 gânduri despre “Publicitate la armament in EVZ si Jurnalul:avionul de lupta F-16

  1. la fel si cu f16 carre o sa le luam daca o sa fie sh atunci mai bine luam dela armata belgiana sau aparate miraje 2009 oricum sint mai bune decit furile americane de cenu luam de labelgieni si de la israelieni si le modernizam in timp sau trabuie din nou sa fim prostiti de alti enormal trabuie sa se repete scandalul fregatelor stau si ma intreb in tara asta se plateste politie si alte structuri de justitie care consuma bani prea multi de la stat si nu fac nimic ce este asa de greu cine sa ocupat de tranzactie alatrabuie arestat dar la noi se incurajeaza asa ceva adica mita si cu avioanele de lupt la fel se spune ca au sanse egale si se vorbeste de trasparenta dar de fapt se stie cine ne va furniza avioane de lupta si o sa inbceapa poezia cu versiunea schimbata a inceput de ieri sa cada cite un f acuma a stat ca sau terminat canu erau multe vai de saracii piloti eu vreau sal intreb pe domnul ministru cum va asigura el antrenamentul la 128 de piloti cu 24 de avioane sh

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s