Povestea „Negustorului mortii” la BBC: Operatiunea de prindere a lui Bout se putea incheia la Bucuresti, dar acesta n-a primit viza de intrare

BBC difuzeaza azi un documentar despre Viktor Bout, „negustorul mortii”. Intamplari reale care, puse cap la cap, creeaza o poveste mai tare decat seria Bond sau „Diamantul insangerat”. Viktor Bout este cel mai cunoscut traficant de arme din lume: a furnizat arme tuturor, de la rebelii africani pana la militantii islamisti. Ba chiar, conform BBC, a reusit de cateva ori performanta de a le vinde armament ambelor parti implicate intr-un conflict.

Bout a fost arestat in Thailanda in primavara. Documentarul difuzat azi de BBC contine si date legate de esecul capturarii lui la Bucuresti. Acesta era locul planuit de agentii americani pentru capturarea lui Bout. Ce s-a intamplat, insa?

„Se preconiza ca Bout va veni in persoana la Bucuresti, pentru a semna contracte de armament (…) Insa, declara pentru BBC Braun (Mike Braun, sef operatiuni speciale Agentia americana antidrog), a aparut un obstacol. Bout a fost impiedicat de autoritati sa intre in Romania din cauza unor incalcari anterioare ale regimului documentelor”.

In final a fost prins la Bangkok si e amenintat cu extradarea in Statele Unite. BBC sustine ca afacerile tranfrontaliere ale lui Bout devenisera mult prea vizibile odata cu „debutul sau la Hollywood”-aparitia, in 2005, a unui film de fictiune cu Nicholas Cage („Lord of War”), inspirat de povestea traficantului rus.


Anunțuri

Un gând despre “Povestea „Negustorului mortii” la BBC: Operatiunea de prindere a lui Bout se putea incheia la Bucuresti, dar acesta n-a primit viza de intrare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s