SENZATIONAL: Making-of „Bin Laden si Romania/Osama se intoarce”

osama2

O fraza dintr-un interviu cu Osama bin Laden face furori in presa din Romania. O data la 7 ani. In media occidentala e chiar mai veche-are 14 ani. Nimeni n-a reusit sa desluseasca mai departe de ea, insa toate ziarele si televiziunile romanesti o reiau ca „stire-bomba” ori de cate ori reapare pe Internet. Subiectul: existenta unei retele islamice de caritate, coordonata, din anii 90, de teroristul no.1 al planetei.

„Ca sa fie clar, ajutorul acordat de organizatia Ben Laden acopera 13 tari, inclusiv Albania, Malaysia, Pakistan, Olanda, Marea Britanie, Romania, Rusia, Turcia, Liban, Irak si unele tari din Golf…”.

Declaratia lui bin Laden a aparut pentru prima oara in presa romana in septembrie 2001, imediat dupa atentate, intr-o stire Mediafax, care cita publicatia britanica Sunday Times. La randul lor, jurnalistii britanici precizau ca fraza provine dintr-un „interviu” din 1996. Mediafax mentiona ca o alta publicatie, revista franceza VSD pomenise, in 1998, despre cateva tari, inclusiv Romania, in care bin Laden ar fi avut organizatii de caritate. Stirea Mediafax a fost preluata in bloc de presa romaneasca si prelucrata, ca in acest caz (EVZ).

Eram in 2001, deci la cinci ani, se presupune, de la acordarea interviului. Bin Laden era insa un subiect „fierbinte”, iar proximitatea-in acest caz evocarea Romaniei-a facut un subiect interesant dintr-o stire veche de cinci ani. Principiul era, pe buna dreptate, „n-a aparut la noi, presupunem ca publicul nostru nu stia, deci e o noutate”.

„Breaking news”

Nimeni si nimic nu a confirmat, dupa aceea, ca bin Laden ar fi avut vreo legatura cu o fundatie, organizatie sau retea islamica din Romania. A ramas o informatie de trecut la „incerte” in rapoartele serviciilor secrete. Inclusiv intr-unul al CIA, care a publicat, in acest an, interviul, intr-un fel de „revista a presei” despre bin Laden. Impresionata, presa romana a reluat subiectul, la sapte ani de la prima lui publicare. Tot intr-o stire Mediafax, preluata din nou, fara exceptie, de abonati-ziare, televiziuni, portaluri.

Lead-ul stirii vinde o informatie veche de 12-14 ani. In plus, traseul „noii” informatii e naucitor si greu de urmarit in lipsa unei scheme:

„Osama ben Laden, liderul retelei Al-Qaida, afirma intr-un interviu acordat in 1994, prezentat recent intr-un raport CIA, ca desfasura „activitati de caritate” in 13 tari, inclusiv in Romania, informeaza cotidianul turc Hurriyet, citat de editia online a Turkish Daily News, relateaza Mediafax”.

Din continuarea stirii rezulta ca interviul a fost acordat in 1994 presei egiptene si ca a fost inclus intr-un raport difuzat recent de Foreign Broadcast Information Service, o structura a CIA.

Asadar, dupa 14 ani si plimbat prin ceva ziare, apoi pe la serviciul de monitorizare de presa al CIA, interviul se intoarce triumfator, teafar si nevatamat, in aceeasi forma si fara a lamuri ce treburi avea reteaua lui Osama in Romania. Doar o documentare ceva mai extinsa pe Google sau o cautare pe arhivele Mediafax ar fi prevenit aceasta „ciorba reincalzita”.

Pana la o noua revedere cu interviul lui Osama bin Laden, reiau traseul lui: interviu presa egipteana (1994)-saptamanal francez VSD (1998)-Sunday Times (2001)-Mediafax (2001)-presa din Romania;2008: raport de revista presei CIA-Hurriyet-Turkish Daily News-Mediafax-presa din Romania.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s