Alegeri, azi- A vota sau a nu vota? Varianta 1.

Azi sunt alegerile parlamentare. E prima oara cand pe liste buletinele de vot apar nume, si nu partide. Sectiile sunt deschise pana la orele 21. Pe larg despre procesul de votare, aici. Cine nu stie inca numele candidatilor din colegiul unde va vota, poate folosi acest motor de cautare.

Cine se intreaba de ce sa mearga la vot, fiindca politicienii sunt o apa si un pamant, ar trebui sa se intrebe de ce sa nu mearga. (Optiunea „vot de blam” lipseste in continuare de pe buletinele de vot din Romania, deci nu pot vota impotriva intregii clase politice, asa cum ar merita. Nu exista pe buletine, ca in alte tari, o de casuta „nici unul dintre candidati”, pe care sa o stampilezi, dar, predate „in alb”, ele pot fi considerate „vot de blam”).

Pana la urma, am mai multe motive sa nu ii las pe altii sa decida in locul meu, deci pot sa-mi rapesc jumatate de ora din viata pentru o fuga la sectia de votare. N-ar fi rau ca, dupa alegeri, sa monitorizez faptele de vitejie ale celui pe care l-am votat, daca iese invingator.

Cred ca prezenta la vot va fi mica (poate intre 30 si 40 la suta), iar guvernul se va forma greu, dupa negocieri prelungite si „solutii imorale” ca in 2004 la Traian Basescu. Dar mai multe, de maine incolo. Azi e de mers la urne, chiar daca senzatia e de lehamite.

ACTUALIZAT. Clasament, conform exit-poll-urilor: 1. PSD-PC; 2.PDL; 3.PNL; 4.UDMR. Rezultate complete pe HotNews. Lucruri certe: Niciuna dintre primele trei formatiuni nu poate forma singura Guvernul, deci incep negocierile pentru aliante, iar PRM-ul lui Vadim si PNG-ul lui Becali n-au intrat in Parlament.

ACTUALIZAT 2. Clasamentul s-a schimbat luni, dupa primele rezultate partiale anuntate de BEC. PDL e pe primul loc, iar PSD-PC pe doi.

ACTUALIZAT 3. Luni, orele 14: ordinea s-a schimbat din nou, PSD-PC conduce, urmata de PDL. Sa asteptam rezultatele finale.

Anunțuri

3 gânduri despre “Alegeri, azi- A vota sau a nu vota? Varianta 1.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s