Vazute la TV: invitatul-nechezol si invitatul-bata

Cand n-au pe cine sa invite in studio, producatorii televiziunilor de stiri iau agenda cu numere de telefon si cheama un ziarist. Priceput la politica, omul e intrebat de finante. El e invitatul-nechezol (surogatul de cafea vandut in magazine inainte de 1989). Gata sa vorbeasca oricand, despre orice. Al doilea tip e invitatul-bata.

Ziaristul si analistul-bata au cunoscut marea lor inflorire in studiourile Antenelor in ultimii ani, odata cu aparitia „tintei” Traian Basescu. Au aparut experti basescologi, personaje mereu dispuse sa critice sau sa scormoneasca in trecutul, prezentul si viitorul prezidentului. Invitatul-bata are avantajul ca tocand o tema sau un personaj, ajunge sa se priceapa cat de cat la subiect.

Invitatul-nechezol, nu. E si el un fel de tonomat, dar nu-i manat de interese de partid sau de salariu, ci pur si simplu vrea vizibilitate. Are motivele lui, mai narcisiste sau mai pragmatice. Nu-l deranjeaza in niciun fel ca nu se pricepe la tema despre care vorbeste. Raspunde la foc continuu-a invatat formulele de succes pentru a fi invitat si data viitoare.

Nici unul nici celalalt n-au simtul ridicolului, dar, spun oamenii din televiziuni, asta e un avantaj. Dar tot mi se pare penibil sa vorbesti la televizor despre lucruri pe care nici macar nu le intelegi.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s