Andrei Plesu, internautul rau si internautul bun

Andrei Plesu scrie azi in Adevarul despre lumea www pornind de la anonimatul pe Internet. De curiozitate, am numarat cati dintre cei care i-au comentat articolul s-au semnat cu nume si prenume: cinci din 26, pana acum. Nici eu n-am inteles nevoia de a fi anonim atunci cand comentezi. Dar e ceva mai important decat asta in articolul lui Plesu.

Dincolo de speculatia ca unii forumisti ar primi bani ca sa posteze comentarii negative (referirea la „categoria celor care par platiti sa intre in hora”) ori apelul la „traditie” („S-ar zice că suntem o naţie de Farfurizi şi Brânzoveneşti: „o dăm anonimă”), Andrei Plesu risca o generalizare:

La noi, lucrurile penduleaza intre bascalie, artag si vulgaritate. Pana la urma, comentatorii se incaiera intre ei, subiectul dezbaterii e uitat, parerea se transforma in injurie.

Poate la mijloc e o motivatie personala: Andrei Plesu nu are, cel putin pe site-ul Adevarul, publicul pe care-l astepta. Altfel, ce se intampla in „baza” articolelor lui nu-i deloc un caz iesit din comun. Faptul ca observatia vine din „afara”- e greu de crezut ca Plesu a studiat fenomenul Internet zi de zi- ii da greutate, fiindca una e sa stai cu nasul in www minut de minut (ajungand sa te confunzi cu mediul) si alta e sa-l mirosi din cand in cand, de la oaresce distanta. Uneori vezi mai bine asa.

Pentru cei care cred ca nu e nimic de facut, exista un contraexemplu. O analiza publicata ieri de Hotnews, urmata de comentarii mai interesante decat articolul in sine. Dovada ca Hotnews a inteles asta este ca a revenit cu un nou articol, scris la sugestia unui internaut care l-a citit pe primul.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s