Interviu cu Sven Hassel, scriitorul de front

Un interviu cu Sven Hassel in Adevarul: scriitorul danez a avut vanzari fantastice cu romanul „Gestapo”-250 de mii de exemplare cumparate de romani dupa ce cartea a fost scoasa la vanzare impreuna cu ziarul lui Dinu Patriciu.

Cartile lui Hassel au ajuns in Romania la inceputul anilor 90. Daca-mi aduc bine aminte, au aparut la Editura Nemira. In orice caz, cele 14 carti scrise de Hassel- in urma experientei lui de pe front din cel de-al doilea razboi mondial- arata razboiul asa cum a fost, dezbracat de orice urme de propaganda ori eroi de film sovietic ori american.

Pentru cine nu stie, Hassel a luptat in Armata germana. In interviul din Adevarul el povesteste si ce s-a intamplat cu ceilalti camarazi, personaje de baza in romanele lui.

„Julius Heide s-a înrolat mai întâi în Armata Roşie şi apoi în DDR Volksarmee, armata RDG-ului. Micuţul şi Legionarul s-au înscris în Legiunea Străină şi au luptat pentru Franţa în Indochina şi Algeria. Sunt singurul care a mai supravieţuit până acum.”

Anunțuri

4 gânduri despre “Interviu cu Sven Hassel, scriitorul de front

 1. prima oara au aparut in 1974, Editura Meridiane. nu stiu daca a aparut toata colectia, dar o parte sigur a aparut (cel putin partea pe care o am eu, mostenita de la bunici.) erau cenzurate pe vremea aceea, dar de aparut au aparut.

  Apreciază

 2. Da, mi-am amintit ca si taica-meu imi povestea ca a citit, inainte de ’89, Monte Cassino. Au fost cateva publicate atunci in Romania, dar toate din colectie (ori aproape toate) au aparut imediat dupa ’90, la Nemira.

  Apreciază

 3. Din cate stiu inainte de revolutie au aparut doar
  Gestapo si Monte Cassino
  Pe ultima o mai am, scrie pe ea Editura Meridiane 1974

  Erau putin cenzurate, din Monte Cassino lipsea un capitol intreg care nu corespundea moralei partidului.
  Celalalte carti n-au fost traduse si publicate inainte de revolutie probabil din cauza faptului ca in multe din ele actiunea se petrecea pe frontul de est si nu ar fi dat bine pentru „aliatii” nostri carti in care armata germana ii facea praf pe rusi.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s