Povestea unui om liber

Ion Bârlădeanu era unul dintre sutele, miile de oameni fără casă, fără familie, fără venituri, cu un trecut tulbure şi un viitor în ceaţă. A fost descoperit printre tomberoanele unui bloc comunist din Bucureşti. Acum, la 63 de ani, Bârlădeanu este personajul principal al documentarului „Lumea văzută de Ion B.”, povestea de succes a unui autodidact ale cărui colaje foto sunt expuse în galerii europene.  Practic, de zeci de ani, Ion Bârlădeanu, fost muncitor pe şantier, fost hamal în port, făcea pop art fără să ştie. A ştiut, totuşi, că e un om liber.

De exemplu, Bârlădeanu a decupat din reviste fotografii cu Ceauşescu şi le lipeşte pe alte imagini, adică mută personajul în alt context. Aşa că, în colajul rezultat, Ceauşescu face cu mâna nu „tovarăşilor” la al XIII-lea Congres, ci într-un decor surprinzător: înconjurat de dansatoare mulatre, semidezbrăcate, având pe fundal o moschee cu tricolorul fluturând. Colajele lui Bârlădeanu scot personajele de la locurile lor, provoacă, ironizează, arată originalitate nu prin ele în sine, ci prin atitudine. Pentru cunoscători, asta a făcut pop-art-ul, curent apărut în anii 50 în Occident.

Camera de filmat a documentarului „Lumea văzută de Ion B.”, al regizorului Alexander Nanau, îl însoţeşte pe Bârlădeanu din ghena blocului în care locuia până nu demult, înapoi în satul natal din Vaslui, în garsoniera nouă din Bucureşti unde se mută cu ajutorul promotorului de artă care l-a descoperit, având ca punct culminant prima lui expoziţie.

Ion B. spune despre el că e un om „dintr-o bucată”, iar camera ni-l arată fără retuşuri. Nu vrea să fie simpatic. Reîntâlnindu-se, în satul din Vaslui, cu fostul miliţian, Bârlădeanu îl tratează cu ironie, dar nu răzbunător. Îl întreabă direct „Dar n-ai fost miliţianul satului?”, iar când acesta îi aminteşte cum au călătorit împreună cu trenul, îi dă o replică neaşteptată „Ce chestie fantastică!”, şi pleacă mai departe.

Într-un alt context, Ion Bârlădeanu ar fi un personaj tratat cu dispreţ: îmbrăcat jerpelit, era omul care curăţa ghenele, bea uneori fără măsură, trăia în cutii de carton, fără un scop în viaţă şi, mai ales, fără speranţă. Filmul documentar, difuzat de HBO din decembrie, merită nota maximă fiindcă, în afară de incredibila poveste a lui Ion Bârlădeanu, un anti-erou cu o viaţă de roman, ne arata ce se poate gasi dincolo de aparenţe.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s