Oamenii submarinului

Cativa barbati in uniforma, la camasa cu maneci scurte, se plimba, parca fara tinta, pe “burta” unui submarin, apoi trag la umbra, pe un mic vas-anexa. Scena a fost fotografiata vara trecuta si probabil, se intampla in fiecare zi, de vreo 15 ani incoace. Mai precis, de peste cinci mii de zile. Submarinul, singurul al flotei romanesti, e tras la cheu in portul Constanta, de la mijlocul anilor 90. Sa scrii un reportaj despre “Delfinul” e greu, fiindca, an de an, subiectul se reia in ziare si la televiziuni. Sa scrii despre oamenii Delfinului  pare o abordare mai putin batatorita si o poveste ancorata in realitate, desi  “stirea” e veche.

Ce stim e ca avem un submarin, cumparat de Ceausescu, inainte de 1989, de la sovietici. Mai stim ca Delfinul e tras pe “dreapta”, din cauze aparent obiective-lipsa unui acumulator foarte scump, pentru care Ministerul Apararii nu vrea sa plateasca.

Si totusi, avem un echipaj care vine la serviciu. Unii dintre oamenii Delfinului o fac de 15 ani, din ziua in care submarinul n-a mai facut scufundari. Sunt veteranii.  Altii nici macar n-au cunoscut senzatia de adrenalina data de o mica tura in Marea Neagra. Sunt cei veniti in echipaj dupa ziua ultimei misiuni.

Ce fac “submarinistii” pe uscat? Se pregatesc. De urmatoarea scufundare. Nu stiu cand si mai ales daca va mai avea loc vreodata. Descrierea unei zi de instructie pe “Delfinul” e, dincolo de un raspuns la intrebarea unui reporter, si o replica la aluzia celorlalti reporteri, veniti in vizita in ultimii ani: “Cum e sa fii platit de la buget fara sa faci nimic?” O aluzie care-I scoate din sarite pe cei de pe “Delfinul”.

Pana la urma, nu sunt in somaj tehnic, ci, cum spune, ironic, un veteran, sunt doar primii romani intrati in criza financiara. Pentru mai tinerii lupi de mare, a tine in continuare submarinul pe uscat, fara baterii, e un scenariu greu de suportat, fiindca ii aduce in prag de retragere (varsta medie de pensionare in Occident la echipajul unui submarine e de 35 de ani) fara a fi gustat botezul – cateva guri serioase de apa sarata, de pe fundul Marii Negre.

Reportajul a fost publicat in editia din noiembrie a revistei Esquire.

Anunțuri

Un gând despre “Oamenii submarinului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s