Cine a fost Pulitzer

Premiile Pulitzer se acorda in fiecare an in SUA, pe mai multe categorii, cele mai cunoscute fiind cele acordate ziaristilor. Mai sunt premiate cea mai buna piesa de teatru, cea mai buna biografie,  poezie si muzica. In 2010, la jurnalism, cele mai multe premii au ajuns in redactia ziarului Washington Post, scrie EVZ. In acelasi articol am citit cateva randuri despre Joseph Pulitzer, cel care, inainte de a muri, a cerut decernarea premiilor, celebre azi. Povestea  lui Pulitzer se gaseste, pe scurt, pe site-ul www.pulitzer.org.

Joseph Pulitzer, nascut in Ungaria in 1847, a vrut sa fie soldat, insa a fost refuzat de armatele austro-ungara, franceza si britanica, pentru ca avea sanatatea subreda. A reusit, pana la urma, sa se inroleze in trupele americane. Si-a schimbat cu totul intamplator drumul in viata, ajungand ziarist, desi nu vorbea bine engleza, iar la patru ani de la acel moment a preluat controlul ziarului de limba germana la care lucra si ai carui actionari i l-au cedat pentru ca ziarul se indrepta spre faliment.

Publisher la 25 de ani, Pulitzer a reusit, ulterior, sa preia un ziar mai mare din St. Louis, pe care l-a transformat intr-o afacere prospera, promovand articolele de investigatie si spiritul critic in editoriale, strategie care a marit tirajul cotidianului. Mai tarziu, dupa ce a preluat un ziar din New York, Pulitzer a fost acuzat ca a facut compromisuri de dragul afacerii, prin publicarea unor articole de senzatie, printre care numeroase povesti despre crime, fara ca acestea sa fie insa dominant.

Ziarul lui Pulitzer, The New York World, s-a retras din ceea ce s-a numit „yellow journalism”, pentru a se ocupa mai mult de politica, unde a sustinut Partidul Democrat, scrie biograful lui Pulitzer, Seymour Topping.

Cum a schimbat Pulitzer presa vremii? A fost primul care a folosit multe imagini, a pornit „cruciade” anti-coruptie si a dus campanii publice de strangere de fonduri, precum o colecta pentru a cumpara un piedestal pentru Statuia Libertatii.

Una dintre ultimele campanii ale lui Pulitzer a fost cea pentru infiintarea unei scoli de jurnalism. Columbia School of Journalism a fost deschisa in 1912, la un an de la moartea lui Pulitzer, iar in 1917 au fost acordate primele premii Pulitzer. Cele mai multe au fost decernate, pana acum, pentru articole de presa care au dezvaluit coruptia guvernamentala sau in afaceri.

Foto: pulitzer.org

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s