Cel mai bun articol din presa noastră

Cel mai bun articol publicat in ultimul timp in Romania este o…traducere, prescurtata, a unui portret facut de revista americana Vanity Fair (VF) lui Larry Fink. Cine este Fink? Presedintele unei companii americane care are grija de banii altora –management al activelor, investitii, riscuri. Ascensiunea lui Fink, care are pe mana multe miliarde de dolari, se leaga de criza si de politica, iar povestea publicata de VF e un bun exemplu pentru orice ziarist de economic si/sau de investigatii : cum sa urmaresti  insistent un subiect tare, sa-l documentezi la maximum –facand multe interviuri- si sa-l scrii fara patima, dar cu talent, mergand pe fir si plimband cititorul prin culisele puterii.

Pasaje din articolul VF au fost preluate de Romania libera, iar articolul a fost accesat de vreo 10 mii de ori pe site-ul ziarului romanesc, o medie buna pentru orice site media de la noi. Fiind un articol rotund, cu cap si coada, a-l prelua partial nu e o idee minunata. In plus, din traducere lipseste linkul la articolul original.

Articolul din VF, “Larry Fink’s $ 12 Trillion Shadow” poate fi citit integral pe site-ul revistei.

Povestea se intinde pe cinci pagini, in stilul jurnalismului american de revista. Oamenii fac asta de zeci de ani, ceea ce se vede si in talentul de a scrie o istorie despre un personaj temut si controversat, care, printre altele, a adunat in ultimul contracte cu statul secretizate initial : au discutat si cu el, dar si cu rivalii si apropiatii lui, au consemnat si laudele si criticile, urmarind drumul spre putere al personajului.

Ca scriitura, au “spart” articolul cu mici detalii de atmosfera, esentiale pentru firul povestii. De exemplu, una e sa scrii doar ca Fink e un necunoscut, alta sa scrii asa:

In North Salem, the affluent enclave north of New York City where he and Lori, his wife of 35 years, have a 26-acre farm, he is perhaps slightly better known, if only because a number of Wall Street bankers have estates there. But still—just a few months ago—when one of his neighbors, a prominent New York agent, furious that a popular horse path through the Fink estate had been blocked off, was told who owned the property, her response was: “Who is Larry Fink?”

Urmeaza povestea, iar fraza de final se invarte in jurul unui zvon-“Fink, viitorul secretar al Trezoreriei”; personajul nu-l confirma, dar nici nu-l infirma, lucru observat si consemnat de reporter care-si permite, nefiind vorba de un articol de informatie, sa interpreteze :

Although he insists, “I don’t have the skill set to be the next Treasury secretary”—which isn’t exactly a “no”—in the hallways of power, if there is indeed an American oligarchy today, it does seem as if Larry Fink wants to be the good oligarch. Which would be the ultimate high-wire act.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s