Cum se poate transforma in lege petitia „85% pentru cresterea copilului”

Petitia pentru mentinerea indemnizatiei de crestere a copilului la 85% din salariu a adunat peste 50 de mii de semnaturi, dar ca sa fie mai mult decat o presiune mediatica fara efect legal imediat, mai sunt necesari cativa pasi, de urmat in cazul in care Guvernul reduce prin ordonanta procentul actual.

Intai, Constitutia prevede, la articolul 74, ca este nevoie de 100 de mii de semnaturi pentru promovarea unei initiative legislative de catre simpli cetateni. Aici mai sunt si alte conditii, printre care aceea ca toti semnatarii sa aiba drept de vot. Practic,  o petitie semnata pe Internet nu intruneste conditiile cerute de lege, pentru ca nu pot fi verificate datele de identitate ale sustinatorilor.

Urmatorul pas, daca se strang cele 100 de mii de semnaturi, ar fi dezbaterea proiectului de lege in Parlament, unde poate sau nu sa intruneasca majoritate. Aici ar fi de asteptat sa nu functioneze masina de vot a Puterii, in interiorul careia exista pareri diferite cu privire la subiect: de exemplu, organizatia de femei a partidului a anuntat ca se opune proiectului Basescu-Boc de reducere a sumelor acordate mamelor.

In celalalt caz, daca nimeni nu are initativa si nu reuseste sa stranga cele 100 de mii de semnaturi cerute in Constitutie, atunci ramane fie ca Guvernul sa se razgandeasca, ceea ce e greu de crezut, fie ca unul dintre sutele de senatori si deputati sa inainteze un proiect de lege pe aceasta tema.

O dezbatere in Parlament a unui astfel de proiect ar fi, probabil, o situatie proasta de imagine, pe care Boc&Basescu au incercat pana acum sa o evite, preferand sa trateze subiectul fie pe „surse” (stiri neasumate livrate ziaristilor de oameni din Guvern, fara ca numele acestora sa fie mentionat), fie expeditiv, in cateva fraze.

Anunțuri

Un gând despre “Cum se poate transforma in lege petitia „85% pentru cresterea copilului”

  1. Pingback: 27 mai 2010

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s