In asteptarea retetei secrete de Internet a lui Dinu Patriciu

Plata unui abonament pentru a citi site-urile de stiri e in ultimele zile discutata la Adevarul Holding si Ziarul Financiar, iar intrebarea “Ati fi dispus sa platiti?” apare in unele chestionare din zona publicitarilor. E la origine ideea magnatului media Rupert Murdoch pentru Times si Sunday Times. Are precedente la noi, insa in alta era. Dincolo de ideea in sine, considerata gresita din start pentru ca ar incalca reguli nescrise ale internetului, in Romania proiectul ar avea mari probleme si din cauza calitatii presei.

Trustul lui Dinu Patriciu introduce pana la sfarsitul anului taxe pentru a accesa site-urile Adevarul, Click si Dilema Veche, iar la ZF se discuta despre revenirea la varianta contracost pentru online, scrie Pagina de Media. ZF a mai functionat asa, iar un alt precedent exista tot in trustul lui Adrian Sarbu, la agentia Mediafax, care avea un flux special de reportaje vandute cu 10 dolari bucata, cumparate mai ales de ziare. Reportajele erau preluate din publicatiile locale ale MediaPro, editiile tiparite.

Dinu Patriciu nu este un fan al Internetului ca afacere in Romania:  la preluarea Adevarul, nu l-a mentionat printre prioritati. Piata de publicitate online este de 14 milioane din 308 milioane de euro.  O miza foarte mica pentru un om de afaceri obisnuit sa lucreze cu mai multe zerouri decat cele din minuscula felie online a pietei media romaneasca.  Si cu un profit mai rapid decat cel intuit in cei cativa ani in care internetul va exploda si ca incasari.

Cine pleaca, cine ramane

Prin aplicarea abonamentului, Patriciu ar incalca regula nescrisa a continutului gratuit, aplicabila peste tot in lume, asa ca ar pierde un numar urias de cititori. Ce inseamna asta?

Intr-un articol din Guardian despre Murdoch, autorul scrie ca 85 la suta dintre internauti  nu acceseaza niciodata publicitatea, conform unui studiu din Statele Unite, asa ca criteriul traficului foarte mare, luat in calcul pana acum, nu e neaparat eficient pentru cumparatorii de publicitate:  din perspective lor degeaba site-ul are foarte multi utilizatori, daca ei nu intra pentru a vedea produsele.  Intrebarea e cat de mult conteaza cititorii care se aboneaza si daca sunt ei capabili sa genereze incasari asa de mari, ca clienti ai companiilor care cumpara publicitate, scrie ziaristul britanic.

Platesti, dar pentru ce?

In cazul presei romanesti, virusate de multe rele, printre care si de politic, si lipsita de increderea cititorilor, introducerea “zidului” (paywall, in engleza) arata ca o misiune imposibila 100%. Cel putin la presa generalista, genurile de “explozie” (investigatie si reportaj de eveniment-social) apar din ce in ce mai rar.

Pentru ce altceva ar plati cititorul din Romania daca nu pentru lucruri pe care nu le gaseste pe alte site-uri de stiri? Poate, desi sunt sanse mici, pentru un cotidian online ca oglinda echilibrata, impartiala si creativa a zilei, si care sa ofere, pe langa stiri abordate cat mai diferit de concurenta, si alte lucruri precum recomandari din  diverse domenii. Chiar si asa, un site generalist pare sa aiba mult mai putine sanse decat unul de afaceri-pentru ai carui cititori informatia e vitala, asa ca 1-2 euro pe saptamana pentru plata taxei online n-ar fi o pierdere mare.

Foto: cpp-luxury.com

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s