Graphic News: Cum sa combini foto, desen si text intr-un fel de arta in presa

Articolele din ziar traiesc o zi, stirile online si mai putin. Media e o industrie de consum; si totusi in ea si-a facut loc o forma care se revendica de la arta: graficele de stiri. Agentia britanica Graphic News (GN) are in spate o poveste de succes de aproape douazeci de ani. Combinatiile de text, fotografie si desen facute de cei de la GN sunt publicate si in ziare din Romania, unde mai realizeaza infografice agentiile  Agerpres si Mediafax.  Ce n-am vazut, deocamdata, la noi sunt graficele interactive, realizate special pentru publicatiile online.

Agentia a aparut dupa ce in anii 70, la Sunday Times, jurnalistul Peter Sullivan a initiat o “scoala” de jurnalism grafic, combinand tehnicile folosite pentru a face diagrame si harti in domenii diverse cu abilitatea ziaristilor de a informa publicul cu stiri la zi, conform site-ului graphicnews.com. Cei care lucreaza in domeniu sunt fie artisti care se pregatesc ulterior pentru a intelege presa, fie jurnalisti care inteleg si apreciaza ceea ce fac artistii.

De pe site, disponibil in cinci limbi, pot fi descarcate grafice, inclusiv interactive- de postat pe internet.  Un exemplu  poate fi vazut aici.

Agentia vinde in toata lumea, inclusiv in Romania, unde are cativa clienti printre ziarele mari. Textele graficelor sunt in engleza, dar pot fi inlocuite cu traducerile in romana, pentru a putea fi publicate in presa locala.

Cine face infografice in Romania

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s