„The Brânză solution”: De ce e de urmarit Gandul in engleza si maghiara

Site-ul de stiri gandul.info a lansat versiuni in engleza, germana si maghiara, intrand astfel pe un fel de nisa, media din Romania nefiind pana acum prea interesata de alti cititori decat vorbitorii de limba romana. Cat sa fie business, cat autopromovare, cat ambitiile de actor, daca nu global, macar regional ale lui Adrian Sarbu?

Un cititor de pe gandul.info scria ca e cam greu sa-i traduci textele lui Cristian Tudor Popescu, iar titlul primei stiri in engleza incepea caraghios: “The Brânză solution…”, Brânză fiind numele unui parlamentar. Dincolo de asta, mutarea celor de la Gandul e de urmarit. De ce:

  • Engleza: Publicatiile romanesti care au versiuni de engleza le actualizeaza, in general, cu doar cateva stiri pe zi, iar traficul e minuscul. Cateva zeci, poate, in cazuri fericite, sute de afisari/stire. Numeroase site-uri, chiar si de business, pur si simplu nu au versiune in engleza. Exista cateva publicatii, cea mai cunoscuta fiind Nine O’clock.

Una peste alta, in “piata” se stie ca versiunile de engleza nu produc trafic. Aici intervine o nuanta: e mai bine sa ai un trafic urias de vorbitori de romana sau un trafic mult mai mic, dar format din nevorbitori de romana, interesati de stiri locale? Probabil ca majoritatea sunt expati, cu o putere financiara peste media romaneasca. Asadar, potentiali clienti ai unor produse scumpe, de unde un site de stiri bun in engleza ar putea atrage publicitate banoasa. Nu se stie cati sunt in Romania (sigur peste 10 mii) si nici cum isi procura ei informatiile. Cert e ca pretul unei versiuni in engleza nu e atat de mare pe cat pot fi beneficiile castigarii acestor cititori.

Avantajul doi este influenta pe care o poate avea un site de stiri foarte bun in limba engleza. Influenta dincolo de hotarele presei si politicii din Romania. Adrian Sarbu, care a mai incercat o miscare “regionala” cu infiintarea Mediafax Cehia, stie acest lucru.

  • Germana. In Romania exista o minoritate germane destul de importanta, dar nu si ziare independente de limba germana. Cele editate sunt fie ale forumului germanilor, fie ale unor fundatii. Nu e clar, totusi, de ce germanii din Romania, marea majoritate impamanteniti si fara ambitii nationaliste, ar fi atat de interesati sa-si citeasca stirile in limba materna, dupa ce zeci de ani au facut-o in romana.
  • Maghiara. In Romania sunt intre 1 milion si 1,5 milioane maghiari. Presa de limba maghiara e mai dezvoltata, iar aici joaca si “actori” importanti : Attila Verestoy controleaza presa din Harghita si Covasna, iar in Ardeal detine ziare locale trustul austriac Inform Media, parte a grupului Voralberger Medienhaus, cu afaceri media in Austria, Ungaria, Romania şi Ucraina. Despre Inform Media se poate spune ca e jucatorul tacut de pe piata ziarelor locale si a Internetului. O cautare pe sati.ro, care indexeaza traficul site-urilor din Romania, poate fi elocventa, Inform Media cumuland un trafic mare din site-urile ziarelor locale si portaluri de de tot felul.

Asadar, pentru limba maghiara exista un public destul de numeros, care nu a avut la dispozitie, pana acum, un site de stiri puternic, cu baza la Bucuresti. Spre deosebire de nemti, maghiarii-e speculativ, dar probabil adevarat-sunt mai interesati sa citeasca stiri in limba materna.

Una peste alta, cu exceptia versiunii de germana, cele doua-engleza si maghiara-au sensurile lor, miscarea celor de la Gandul fiind buna daca privim ca la doctor, in termen de beneficii-riscuri., chiar daca nu va da rezultate maine. Ceea ce e neobisnuit, dar poate fi indreptat, e faptul ca butoanele pentru cele trei limbi sunt undeva in dreapta, mai jos, si nu la bara de sectiuni-asa ca ele sunt mai greu de observat.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s