Cu o mana pe telecomanda, cu cealalta pe butoanele Big Brother

Includerea “campaniilor de presa” in randul “vulnerabilitatilor” la siguranta nationala e o eticheta un pic infricosatoare, pe care se poate broda la nesfarsit. Dincolo de jargonul de securitate si de compania deloc selecta (alaturi de terorism), se pune intrebarea ce consecinte directe are asupra ziaristilor acest ultim episod din razboiul Basescu vs. moguli. Li se vor asculta mai usor telefoanele?  Devine si mai mult Traian Basescu un Big Brother cu o mana pe telecomanda TV si cu cealalta pe butoanele serviciilor secrete?

Daca ne jucam de-a statul de drept, atunci e  bine sa vedem, in primul rand, cum s-ar manifesta el aici. Paragraful din strategia CSAT include, la capitolul “Vulnerabilitati “:

Fenomenul campaniilor de presă la comandă, cu scopul de a denigra instituţii ale statului, prin răspândirea de informatii false despre activitatea acestora; presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obţinerii de avantaje de natură economică sau în relaţia cu instituţii ale statului.

Unul dintre principii in justitie, in procesele de calomnie, era ca acuzatorul trebuia sa probeze intentia. In cazul nostru, cum probezi intentia ca o stire sau zece are/au “scopul de a denigra institutii ale statului”? Daca a pregati un atentat cu bomba e un lucru clar, atunci cand vorbim despre o “campanie de presa denigratoare” intram intr-o zona subiectiva-depinde doar din ce unghi privesti lucrurile. Ceea ce pentru unii e o stire denigratoare, pentru altii poate fi una indispensabila democratiei.

Efecte: O incercare de raspuns

Care vor fi efectele, daca strategia trece de Parlament in forma Basescu? Raspunsul la intrebare cere un raspuns la esenta-care a fost scopul? Autorii sustin ca vor sa lanseze o dezbatere publica, pentru a corecta derapajele din presa. “Detractorii”-ca Traian Basescu vrea sa-si extinda controlul, cu ajutorul serviciilor secrete, care sa poata monitoriza mai usor “miscarile” presei si mogulilor, adversarii presedintelui.

Sa traducem jargonul din strategia CSAT. “Vulnerabilitate”, ca asta ne intereseaza, inseamna, potrivit documentului, “factori din interiorul societatii care potenteaza actiunea amenintarilor”. Amenintarile sunt “factori cu origine externa prin care sunt afectate grav interesele, valorile si obiectivele nationale de securitate”.

In lege (nr 51/1991, legea sigurantei nationale), gasim un sir de “amenintari” (provocarea razboiului, tradarea, spionajul etc ), dar si cine arata directia pentru a inlatura amenintarile: acelasi CSAT, prezidat de Traian Basescu. Pe “teren”, de probleme se ocupa serviciile secrete, care pentru a inlatura amenintarile cer autorizatie de interceptare a comunicatiilor (si pentru alte masuri) procurorului. Exista o portita: se poate “lucra” si fara autorizatie, daca e “un pericol iminent”, urmand ca actul sa fie luat ulterior.

Daca “fenomenul campaniilor de presa” e o vulnerabilitate, atunci “ajuta” la aparitia unor amenintari. E concluzia logica. Iar daca e posibila o amenintare, atunci ea trebuie prevenita de “servicii”.  Insa “vulnerabilitatile” nu apar in legea sigurantei nationale, ci doar amenintarile. Se poate trage concluzia ca strategia CSAT e un fel de “norma metodologica” pentru legislatie, iar in cazul paragrafului cu presa, o proptea pentru a extinde interceptarea convorbirilor.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s