Ce scrie presa internationala despre deshumarea sotilor Ceausescu

Presa internationala a relatat sec dezgroparea sotilor Ceausescu, o exceptie fiind Daily Telegraph, care publica un profil al lui Nicolae Ceausescu. Agentia chineza Xinhua a postat o stire de patru fraze, din care lipsesc cuvintele “dictator”, “comunist” sau “Revolutie”, iar un site satiric a inventat detalii ale unui ritual anual imaginar al dezgroparii sotilor Ceausescu.

“Fostul dictator comunist al Romaniei, Nicolae Ceausescu, s-a ridicat din mijlocul unei familii sarace de tarani ajungand sa conduca tara cu mana de fier timp de aproape un sfert de secol inainte ca o revolta populara sa duca la executarea lui”, scrie telegraph.co.uk, care publica profilul fostului presedinte. In urma unui proces sumar, cel care ajunsese unul dintre cele mai urate personaje din tara, a fost executat in ziua de Craciun, in 1989. Fidelii lui Ceausescu au pus la indoiala chiar si faptul ca Ceausescu a fost impuscat, raspandind numeroase teorii ale conspiratiei. “Deshumarea de miercuri si testul ADN ar trebui sa resolve misterul pentru totdeauna”, conchide Telegraph.

New York Times publica o stire scurta, cu titlul “Romania: Misterul ramasitelor pamanesti ale dictatorului”, remarcand ca unii romani, inclusiv urmasii lui Ceausescu, nu sunt siguri ca sotii au fost ingropati in cimitirul Ghencea. “Oficialii spun ca va identitatea trupurilor va putea fi determinata in sase luni”, scrie NY Times.

BBC relateaza ca “se crede ca trupurile celor doi au fost ingropate, in graba, intr-un mormant negravat dintr-un cimitir militar”.  Locul unde au fost ingropati soti Ceausescu a fost considerat unul dintre cele mai mare mistere neelucidate ale Revolutiei romane.

Agentia chineza Xinhua informeaza fara alte detalii ca trupurile celor doi au fost deshumate. “ Romania a deshumat ramasitele fostului lider Nicolae Ceausescu si a sotiei Elena, care au fost executati in decembrie 1989, imediat dupa caderea guvernului Ceausescu”, scrie Xinhua, fara a mentiona vreun rand despre trecutul lui Ceausescu sau despre Revolutie.

  • Malaysia Sun informeaza ca trupurile lui Nicolae Ceausescu, dictatorul din vremea Razboiului Rece, si ale sotiei sale, Elena, au fost dezgropate, la cererea familiei. “Ei au fost executati de un pluton special, a Targoviste, dar autoritatile n-au eliberat pana acum, vreun act care sa confirme locul unde au fost ingropati”.
  • Nemilosul dictator comunist Nicolae Ceausescu si sotia lui au fost deshumati in graba, pentru a primi portia anuala de cartofi cu sare, scrie site-ul satiric spooftimes.com. In fiecare an de la executarea lor sumara din ziua de Craciun a lui 1989, trupurile au fost dezgropate, ADN-ul colectat, iar corpurile au fost reinhumate, asa cum cere o ordonanta de guvern din 1990.

(Traducere si adaptare-KMP Translations)

Anunțuri

5 gânduri despre “Ce scrie presa internationala despre deshumarea sotilor Ceausescu

  1. Care dintre ele? Ca au fost o multime de teorii si necunoscute despre o multime de lucruri, de la „sunt oare ingropati la Ghencea?” pana la „dar de fapt cine i-a impuscat?”, apoi a urmat „Adevarul despre Revolutie”, „Adevarul despre banii lui Ceausescu” etc. Mistere peste mistere…

    Apreciază

    1. Alea toate…de ce l-au impuscat, ce a fost cu cacealmaua aia de proces, cine a fost tot timpul in spatele lui, ce a fost cu P2 ….si multe altele !

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s