“Sa planga coafezele!”

“Baga, sa planga coafezele…”. E un citat din ziaristul Sorin Ovidiu Balan: asa erau invatati sa scrie tinerii ziaristi care se apucau de presa la sfarsitul anilor 90, la “Ziua”. In traducere: telenovela, telenovela, telenovela, lacrimi si durere-asa trebuie scris pentru ca asta cere cititorul. Nu-i niciun dubiu dupa ultimele saptamani ca nimic nu s-a schimbat, iar citatul e de actualitate.

Ultima data cand am fost la frizer, inaintea sinuciderii Madalinei Manole, coafezele nu plangeau. Se amuzau. Fara legatura, pe masa erau Click, Libertatea si Gazeta Sporturilor, iar la televizorul cocotat pe un perete rula ceva sud-american, pe Acasa. Fiind dupa-amiaza, am ratat probabil revista presei ca in poiana lui Iocan, asa ca am facut-o singur: baieti de Dorobanti, fete care-ar vrea in Dorobanti, ceva despre un posesor de Bentley, si cam atat. Mai tarziu, multe coafeze au plans probabil vazand pe prima pagina din Click fotografia baietelului Madalinei Manole si niste ghilimele- “Mami, m-ai lasat singur!”.

Oricum, “coafeza” e, cum ati intuit, cititorul de tabloid, iar faptul ca ziaristii de la un ziar “quality” erau invatati sa scrie pentru cititorul de tabloid se potriveste cu ce a urmat dupa sfarsitul anilor 90, cand unele ziare le-au cam amestecat. Printre ele si ziarul la care am tinut cel mai mult, adica Evenimentul zilei, unde in timp ce proprietarul  elvetian, Michael Ringier, declara ca vrea ca EVZ sa ajunga printre marile ziare ale Europei, in compania Le Monde sau El Pais, in redactie se amestecau articolele de tabloid cu cele de ziar “de referinta”.

O parte din povestea amestecului se repeta si iese la suprafata, in ziare autointitulate “quality” sau la televiziuni de “stiri” cu ocazia unor drame ca aceea a Madalinei Manole. Pe moment traficul pe Internet urca la cer, ca si rating-ul de la TV. Pe termen lung, “serios” impreuna cu“tabloid” nu par sa functioneze impreuna, in aceeasi redactie. N-am vazut niciodata intr-o frizerie televizorul ruland pe un post de stiri sau masa plina cu ziare care sa aiba pe prima pagina articole despre marirea TVA.

Anunțuri

4 gânduri despre ““Sa planga coafezele!”

  1. Hai, măi, Căline, că o avea încă dinainte de Ultimul Cuvânt, nu numai „specialii” săi pe scutere învăţau lecţia asta când făceau documentare cu mese de protocol, evident decontabile, la Izvoru’ Rece… 😀

    Apreciază

  2. N-am prins-o „live”, stiu de la un amic care a trecut pe la Ziua. Mi s-a parut buna-ca „ilustratie”, ceva de genul asta.

    Apreciază

  3. 🙂 Varianta e mai „moale”. „Sa planga coafezele ca s-a marit TVA-ul”, asta era …cu asta ar fi fost toata lumea multumita…Poate o prinde cineva din zbor si o baga in manualele de jurnalism 🙂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s