Cinci motive sa nu „deschizi” ziarul cu „Pericolul Facebook”

Romania libera a deschis marti ziarul cu articolul “Cum ajunge Facebook boala grea” (titlu print)/ “Pericolul din spatele Facebook” (titlu online). Pentru cine nu stie jargonul de presa, “deschiderea” e articolul principal. Titlurile, incitante. Continutul, localizare-adica “importul” unui subiect, adaptat la piata romaneasca.  Traficul-bunicel…In fine,  alegerea ca subiect principal, surprinzatoare.  Fiindca intuiti totusi de ce acest articol a fost deschidere, o sa scriu mai departe de ce cred ca nu-si merita pozitia.

  • No news. Nu descrie un eveniment. Sa zicem ca n-au fost evenimente marete; chiar si asa, nu era o analiza cu un impact profund. De exemplu, sa privim in gradina “vecinilor” de la Adevarul-articolul principal se numeste “Cine este FMI si de ce a intrat in viata romanilor?”. E adevarat, numarul utilizatorilor Facebook-Ro il depaseste pe cel al user-ilor FMI, dar acronimul e implicat in povestea principala a anului in Romania-criza.
  • Timpul. S-a intamplat nu ieri, ci candva la inceputul anului. Studiul care e baza “stiintifica” a articolului a fost publicat la inceputul anului, asa cum, cinstit, scrie si autorul RL. O intrebare buna ar fi: atunci de ce RL n-a publicat in februarie?
  • Scriitura. Nu e o poveste a carei abordare sau scriitura sa oblige echipa editoriala a ziarului sa o promoveze no.1. E un feature corect si documentat. Acum cateva saptamani RL a publicat unul dintre cele mai bune reportaje de la inundatii, care, insa, nu a fost articol principal, desi se lega de o stire de impact, descria evenimentele dintr-un sat afectat, avea ritm, personaje si imagini construite cu o scriitura simpla, dar sugestiva.
  • “Pericolul”. Alcoolul, tutunul si Internetul in general pot fi pericole pentru noi toti. Un prieten a desfiintat Yahoo messenger-ul cand a vazut ca ii ocupa foarte mult timp; alti cativa refuza sa-si faca pagina de Facebook, din acelasi motiv. Asa ca e alegerea fiecaruia. Probabil ca aceia “afectati” de FB au fost la fel de afectati de aparitia Internetului, a vinului si a tigarilor in viata lor. Asa ca FB pare doar pretextul care le activeaza diverse probleme.
  • Publicul-tinta. Daca articolul a primit un numar de like-uri, nu se stie cum a mers pe print. Sa presupunem (n-am cifre, doar pare de bun simt) ca ziarul tiparit e cumparat de cei care fie n-au internet in momentul respectiv, fie nu stiu sa umble cu el. Cei de o varsta mai inaintata, probabil. Un articol despre FB nu le spune nimic, pentru ca, mai mult ca sigur, nici nu stiu ce inseamna.
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s