Afacerile media, intre Final 24 si stiri de 5 lei

Jurnalul National a inceput o serie de articole numita “Ultimele 24 de ore”, iar Ziare.com a lansat o oferta pentru potentiali colaboratori care vor sa publice pe site: plateste de la 5 lei pe stire in functie de trafic. Sunt doua modele de presa opuse: unul scump, de “prestigiu”, iar celalalt ieftin si pragmatic. Care e, totusi, cea mai buna afacere?

  • “Ultimele 24 de ore” , o serie inspirata, cum recunosc cei de la JN, de Discovery, spune povestile disparitiei unor personalitati. Probabil ca ati vazut documentarul despre Jim Morrison din Final 24, programul Discovery. Sunt naratiuni construite din detaliile ultimei zile a personalitatii respective. Seria JN a inceput cu Marin Preda, articol care are vreo 50 de mii de afisari, adica foarte mult pentru web-ul romanesc. Nu stiu cat a costat, dar pot sa fac o socoteala sumara: salariul angajatului, masina cu sofer/bilet de tren pentru deplasare sau deplasari, diurna, alte cheltuieli. Facuta ca la carte, o singura poveste blocheaza 1/2 oameni cateva saptamani. Deci, costuri mari.
  • In celalalt colt, potrivit refresh.ro,  Ziare.com a  facut o grila pentru colaboratorii ziarului, pe ideea ca oricine poate sa scrie. Plata in functie de performanta e cuvantul-cheie. Adica in functie de cate afisari are stirea sau articolul. Practic, ziare.com iti achita de la 5 lei in sus daca stirea ta face cariera. Daca nu, nu castigi. Calculul e simplu: pentru cei care n-au aflat inca, publicitatea are printre repere mia de afisari (CPM)- cu alte cuvinte odata cu stirea pe care dai click e afisat si un banner; daca stirea are 20 de afisari, iar bannerul tau e atasat stirii, se numeste ca ai platit 20 de afisari.

S-ar putea ca Jurnalul sa piarda bani buni punctand doar la impresia artistica, iar ziare.com sa castige ceva maruntis  aruncand pe masa 5 lei pentru o stire. Modelul de business media cu salarii bune, bani pentru documentare, subiecte “mari” de genul Final 24 se potriveste in Romania unor uriasi ca Intact si Adevarul Holding. Probabil ca nici lor pentru mult timp, desi nici Voiculescu nici Patriciu n-au scapatat.

Ce sa faca insa restul lumii? Se uita intai la bugete si ajunge la ideea ca mai bine pariaza pe citizen journalism cu costuri minime. Cititorii sau user-ii pot scrie stiri si povesti extraordinare sau pot fi in locuri unde ziaristii profesionisti nu ajung. Printre ei e posibil sa fie oameni talentati, mai buni decat multi angajati cu norma intreaga. Totusi, daca s-ar fi putut construi pe aceasta reteta site-uri de stiri, ar fi facut-o toti; din cate stiu singurul success a fost un site din Coreea de Sud, care, insa, nu platea un dolar pe mia de afisari, ci premia cele mai bune articole ale saptamanii. Ca nu suntem coreeni (e tara unde ministrii se sinucid daca sunt prinsi ca au furat), e clar.

Reporterul -prestator de servicii

In principiu, modelele sunt complementare: articole foarte bune si foarte scumpe, completate de continut ieftin dar care aduce trafic – de multe ori traduceri sau informatii culese de pe internet. Insa criza acutizeaza problema articolelor de calitate: daca inainte erau ceva bani si nu prea erau super-articole, acum, ca banii in media sunt din ce in ce mai putini, nu-i niciun motiv sa crezi intr-un salt de calitate si nici macar in mentinerea celui actual.

Cu alte cuvinte, seamana cu o moarte lenta a presei asa cum o stiam sau asa cum unii dintre noi stiam ca ar trebui sa fie. Iar daca CT Popescu spunea ca ziaristul s-a transformat intr-un prestator de servicii, atunci completarea cea mai buna ar fi ca se va transforma intr-un prestator de servicii platit la performanta masurabila, nu la articole de “prestigiu”. Ca pare OK sau nu, nici nu mai conteaza atunci cand profiturile de ieri au disparut, iar in locul lor s-a instalat teama si lupta pentru supravietuire, ca angajat si ca afacere.

Anunțuri

3 gânduri despre “Afacerile media, intre Final 24 si stiri de 5 lei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s