Ziarul de firma de pe Calea Victoriei

Asa arată un ziar facut in cateva saptamani de doi oameni, dintre care unul, eu, cu un job de zi. Unicul numarul din Universul Steilmann a aparut in vara lui ’98. Nu stiu daca pe vremea aia in Romania aparea vreun ziar sau vreo revista de companie, conceptul “customer publishing”.

Universul Steilmann era un ziar-eveniment al companiei de imbracaminte Steilmann. A fost editat cu ocazia deschiderii unui magazin, pe Calea Victoriei. Era logic ca povestea lansarii Steilmann sa fie legata de Calea Victoriei. Piesele de rezistenta: sloganul- “Calea Victoriei fara si cu Steilmann” si celebra fotografie cu ceasul, cu un articol a la Caragiale, de Florin Toma. Trimiterea de pe “a intaia” e in ton cu restul ziarului: “Cititi paginile 1,2,3,4,5,6,7,8” . Iar ziarul avea cu totul, 8 pagini :). Paginile de interior erau color, cu fotografii mari, prezentand colectiile Steilmann, iar restul continea articole. poze si reclame vechi de moda, life-style sau pur si simplu amuzante: publicitate “Koprol, cel ,mai bun purgativ de ciocolata” sau un anunt din ziar- “Dr. H. Martin vindeca impotenta”.

Ziua de lucru incepea dupa-amiaza si se termina pe la 4 dimineata, timp in care scrumierele se umpleau de mucuri, sticlele de bere se goleau parca singure, iar biroul ultra-corporate al companiei-mama prindea un iz de pub. Dupa cateva saptamani, cand textele, pozele si machetele erau aproape gata, conceptul nostru, de ziar care sa aminteasca de perioada interbelica, a fost usor scurt-circuitat, din cauza lipsei hartiei ingalbenite, de gazeta veche. A trebuit sa gasim un surogat, asa ca am ales un galben destul de ciudat, dar pana la urma acceptabil.

Universul Steilmann urma sa fie lansat, in premiera, la o conferinta de presa care incepea la ora 11; am fost foarte aproape de un rateu cand, dupa noaptea petrecuta in tipografie, de unde-mi amintesc doar mirosul toxic-aurolac, cei doi autori ai ziarului au cazut intr-un somn adanc care s-a prelungit pana dupa conferinta de presa de dimineata. Situatia a fost salvata de sefii de la Steilmann, care, cand au vazut ca nu mai vin ziarele pentru reporterii de la conferinta de presa, au trimis un sofer la tipografie sa le ia.

Ziarul a fost impartit, in centrul orasului in timpul zilei si, seara, celor cateva mii de spectatori care au venit la lansarea magazinului, o petrecere in aer liber la care au cantat cateva trupe pop, iar in “culise” a venit si seful pe atunci imperiului Steilmann, Klaus Steilmann.

Magazinul de pe Calea Victoriei s-a inchis acum cativa ani, iar Universul Steilmann s-a oprit la Anul I, numarul 0; am gasit prin casa un exemplar, retro din toate punctele de vedere, inclusiv la margini, unde e ros un pic. E pus deoparte, ca piesa de muzeu favorita :).

Anunțuri

2 gânduri despre “Ziarul de firma de pe Calea Victoriei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s