Reporter de la zero: Cele mai bune povesti publicate de ziarele de liceu

Cu un palat cu turnulete pe fundal, un reporter amator, liceean, a scris povestea caldararilor din Roman. Un altul, din Craiova, a cercetat o crima comisa de un adolescent, cu detalii relevante nedescoperite de presa locala. In Timisoara, un reporter de liceu a descoperit Schimbul de carti, o idee unica de incurajare a lecturii. Ei sunt premiantii unui experiment – infiintarea unor ziare online in licee din Romania, facute de echipe de reporteri care au luat-o de la zero.

La sfarsitul saptamanii trecute, asezati in primele randuri ale unei sali din Bucuresti, zeci de reporteri amatori reuniti in proiectul Reporter de Liceu au asteptat sa vada cine va ajunge pe scena, pe podiumul castigatorilor.

Inainte, timp de aproape un an, grupati in echipe reprezentand licee din opt orase, reporterii au mers pe teren, au facut interviuri si fotografii, au observat, au cerut informatii autoritatilor locale. Apoi s-au apucat de scris.

Pe teren, ca reporterii “profi”

Dupa ce a vizitat casa bulibasei din Roman. Alexandra Novacov, de la Ziarul Musatinilor, a publicat reportajul “Caldarii din Roman intre stereotipuri si cotidian”: <<Tinerii din faţa noastră nu arătau deloc a căldărari „autentici”, deşi eram la adresa corectă. Vestimentaţia modernă era completată de o dicţiune foarte bună. Calitatea de elev, recunosc ei, le-a schimbat viaţa. Tradiţia căsătoriei de la vârste fragede, deşi există, nu este o opţiune pentru ei: „Eu nu vreau să mă însor, de fapt, cu o ţigancă.”, declară răspicat Cezar.>>

…iar intr-unul dintre cartierele sarace ale orasului a gasit parinti care prefera sa-si trimita copiii la spital; nu pentru ca ar avea vreo boala grava, ci pentru ca acolo traiesc mai bine decat acasa. “ Sabrina face parte din acea categorie de copii, crescuţi mai mult în spital decât în sânul familiei. Aşadar, astăzi, împreună cu Rodica Balan, asistent social la Spitalul Municipal din Roman, am dus-o pe Sabrina acasă, în „colonie, la fosta Fabrică de zahăr”.

Echipa de la Craiova a investigat crima comisa de un adolescent, care si-a ucis tatal. Larisa Oana Nicolitoiu a incercat sa descrie detaliile si consecintele unui caz socant, depasind abordarea de senzational. <<“La început nu am fost suspectat, poliţiştii au plecat de la ideea găsirii unui fir de păr în maşină, ulterior s-au gândit că tata a fost la femei şi de acolo s-a încins atmosfera, fiind ulterior omorât.” Până la urmă tânărul a recunoscut fapta comisă şi a relatat totul în detalii. Ba mai mult, i-a condus pe poliţişti la locul unde se afla ţeava metalică cu care a acţionat.>>

Iar reporterii timisoreni au descoperit o idee unica, schimbul de …carti. Un reportaj de Oriana Manda: “Ideea Schimbului se învârte mai degrabă în jurul celei de împrumut. Eu împrumut cartea X, o citesc un număr de oameni, iar, când nu mai vrea nimeni s-o citească, o iau înapoi acasă. (…) Prima întâlnire a avut 5 participante, dar 5 participante care au fost tare încântate de idee şi care i-au făcut reclamă cum au putut. Pe bloguri, pe mess, la telefon se auzea de Schimb de cărţi. Se adunau câte 30 de pasionaţi de lectură la fiecare întâlnire.”

Pe scena

In sala din Bucuresti, cele trei reportaje au fost declarate castigatoare (in ordinea de mai sus). Separat, la categoria “Cel mai bun reporter de liceu”, au castigat autorii lor-Alexandra Novacov pe 1, Larisa Oana Nicolitoiu, pe 2, si Oriana Manda pe 3. Ziarul Musatinilor din Roman a fost no.1 in competitia ziarelor, urmat de Timisoara (N.O.I.) si Bistrita (CNAM Online).

Pe scena, in prim-plan, cu luminile reflectoarelor in fata si cu sute de oameni asteptandu-i sa spuna ceva, orice, reporterii, altadata dezinvolti – in casa bulibasei din Roman sau in cautarea detaliilor unei crime ori, printre politicieni versati, la sedintele consiliilor locale – au fost, in sala de premiere,emotionati, unii chiar coplesiti, invitandu-se reciproc sa vorbeasca, cumva incurcati si grabiti parca sa puna capat momentului culminant.

Intorsi la scaunele lor din sala, castigatorii au reintrat in aceeasi linie cu ceilalti; cu totii au facut lucruri pasionante, au invatat sa puna intrebari, sa se documenteze si sa scrie ca reporterii de meserie. Uneori, chiar mai bine decat unii ziaristi romani cu carte de munca: au fost perseverenti si s-au desprins de tastatura computerului pentru a descoperi fapte relevante si a le relata cititorilor.

Detaliile proiectului:

Reporter de Liceu – Fundatia Soros

Anunțuri

Un gând despre “Reporter de la zero: Cele mai bune povesti publicate de ziarele de liceu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s