Douazeci de ani de pitoreasca Romanie online

Cum ar fi aratat ultimii 20 de ani cu o Romanie conectata la Internet ca acum?  Un exercitiu de imaginatie pe care-l fac la un inceput de an relaxat. Asadar, Revolutie si lovitura de stat pe Twitter, un “presedinte pentru linistea noastra”  cu pagina de Facebook, sutele de ziare din anii 90 –cu website-uri, Mineriadele pe Youtube? Cum ar fi fost?

“Dictatorul a fugit!” ar fi fost, probabil, hit-ul anului pe Twitter. 16 litere cu incarcatura mai mare decat tonele de omagii tiparite in ultimele zeci de ani. Daca regimul ar fi controlat net-ul, prin intreprinderea de stat “Teava”, lovitura de palat ar fi trebuit sa-I includa, desigur, si pe capii ei. Vestea proasta e diversiunea “Teroristii” s-ar fi propagat si mai si. Ori poate mintea romanului internaut ar fi depistat-o la timp…

Privatizarea net-ului socialist ar fi gasit in pole-position aproximativ aceleasi personaje, sub aripa protectoare a “emanatului” Ion Iliescu, zambind larg de pe pagina lui de Facebook. La concurenta de like-uri cu Corneliu Coposu, dar si cu propriul prim-ministru, Petre Roman, mai prezent, desigur, pe site-urile de socializare pentru femei.

Hit-ul deceniului pe Youtube: “minerii plantand flori in Piata Universitatii”. Din neguroasa Vale a Jiului, Miron Cozma isi pregatise ofensiva spre Bucuresti printr-un instrument facil: spam-ul. Ortacii reusind, astfel, sa se mobilizeze instant, cu ajutorul black-berry-urilor din dotare.

In vremea asta, un star politico-mediatic isi pregatea ascensiunea. CV Tudor mobilizase o armata de postaci, astfel ca Alcibiade era atotprezent pe forumurile celor cateva sute de ziare tasnite din spuma lovilutiei. Inclusiv pe cel al Evenimentului zilei lui Ion Cristoiu, unde gaina nascand pui vii inregistrase numarul record de afisari al deceniului: 22 de milioane.

Cu fsn.ro in picaj, dar cu emanatii profitand de boom-ul dot.ro, Romania intra intr-o noua era cand Emil Constantinescu, ajutat de bloggeri, castiga alegerile. Un clip  postat de un anonim pe Youtube ii ruineaza insa cariera politica. Cativa insi in uniforme militare descarca bax-uri de tigari din burta unui avion urias: afacerea Tigareta. Asa ca lui Milica nu-i ramane decat sa se declare invins de Securitate. Pe Twitter, bineinteles.

Satula de politica, dupa ce scapa la mustata de patru ani cu Vadim – care pierde alegerile la numar de like-uri, Romania se muta in Second Life, unde da lovitura: vinde apartamente de 40 de metri patrati in Berceni cu un milion de euro bucata.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s