Un documentar despre vanzarea sasilor, nominalizat la festivalul de la New York / VIDEO

Un scurt-metraj documentar despre vanzarea sasilor de catre regimul Ceausescu a fost nominalizat la The New York Festivals World’s Best Television & Films, editia 2011. Filmul, care are aproximativ 8 minute si a fost difuzat de postul TV Deutsche Welle, prezinta culisele tranzactiilor in urma carora etnicii germani din Romania au fost lasati sa emigreze in Germania inainte de 1989, in schimbul unor sume de bani achitate de autoritatile de la Bonn.

Uriasa operatiune in urma careia peste 200 de mii de etnici germani au parasit Romania a revenit in atentia media anul trecut, cand Heinz Gunther Husch, avocatul german care venea la Bucuresti cu valize cu bani pentru a primi OK-ul Securitatii, a rupt tacerea.

Una dintre piesele de rezistenta este interviul cu fostul ofiter de Securitate Stelian Andronic, inregistrat chiar in apartamentul de la Hotelul Intercontinental din Bucuresti unde se batea palma.

Echipa DW a venit in Romania impreuna cu unul dintre “subiectii” tranzactiilor, insotindu-l in satul natal, pe care l-a parasit pentru a-si castiga libertatea. Desi regimul Ceausescu a incasat multi bani, exodul a sute de mii de etnici germani din Romania a lasat insa in urma un gol care n-a mai fost umplut vreodata.

Filmul a fost realizat de Alexander Feist (reporter) si Paul Tutsek si O. Beckert-cameramani. Premiile vor fi decernate in perioada 9-15 aprilie.

VEZI DOCUMENTARUL DW (engleza): „Money for Freedom- the Exodus of Romania’s German-speaking minority”

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s