“Magnitudine: 9.0”, o cronica extinsa a dezastrului din Japonia

La o luna de la cutremurul din Japonia, Romania Libera distribuie luni, 11 aprilie, cu ziarul, un supliment special, in format de revista, 52 de pagini, care va putea fi cumparat, ulterior, si fara ziar. “Magnitudine: 9.0”, de Florin Grancea, e o cronica a primei saptamani de dupa seismul din 11 martie, in text (cu marime apropiata de a unei carti), imbinandu-se experienta personala a autorului, care traieste in Japonia de 9 ani, povesti dramatice si informatii concrete legate de dezastrul japonez, toate ilustrate cu fotografii. Nu e o insiruire de istorii senzationale, ci un text inchegat, emotionant si util in acelasi timp- in masura in care atat felul in care se pregatesc japonezii de rand pentru astfel de situatii, cat si modul in care au reactionat pot fi exemple pentru altii.

Florin Grancea a lucrat in presa din Romania, la cotidianul de limba engleza Nine o’Clock. S-a stabilit in Japonia cu familia. Preda limba engleza si scrie, in romana si in engleza. A scris patru carti, pana la “Magnitudine: 9.0”.

Imediat dupa cutremurul din 11 martie, Romania libera a publicat un articol in care Florin descria clipele de groaza ale celui mai puternic seism inregistrat vreodata in Japonia de cand se fac masuratori.

Ulterior, a inceput sa tina un jurnal, dublat, apoi, de o cronica a istoriilor aflate de la cunostinte, de la alte persoane cu care a discutat, de la televiziunea si din presa japoneza. Naratiunea a fost completata cu casete informative de tipul “Cum s-a format cutremurul”, despre ce sunt instruiti japonezii, de mici, sa faca la seism, despre kit-ul de urgenta din fiecare casa, despre rucsacul de urgenta pe care fiecare familie japoneza il tine la indemana, despre cum sunt construite imobilele, informatii provenind din surse stiintifice in legatura cu cutremurele, tsunami si alerta nucleara de la Fukushima. In context, Florin plaseaza descrieri ale modului de viata japonez, ale politicii si personajelor din lumea business-ului conectate la criza.

Toate acestea acopera prima saptamana de dupa cutremur, o perioada critica despre care japonezii spun ca a fost cea mai grea dupa al doilea razboi mondial. Este un text scris la “cald”, intr-un ritm mai mult decat alert . A fost de lucru mult si intens (stiu exact cat de mult, fiind implicat in proiect); a iesit, cum scrie Florin, o cronica nu a unui erou, ci a unuia dintre milioanele de oameni din Japonia “care a refuzat sa se lase cuprins de panica si a decis ca e mai bine sa ajute”. O marturie dintr-o lume cu totul diferita de a noastra, adusa de un român care a cunoscut-o si inainte, si dupa 11 martie; o lume “a carei putere nu sta in guvernul ei, ci in oameni”.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s