Unii reporteri romani au talent

…si e pacat sa si-l iroseasca prin redactii, facand interviuri la telefon, cand locul lor e printre oameni, acolo unde s-a intamplat ceva de povestit. Cum ar fi la Cernobal, o zona destul de apropiata de Romania, insa putin explorata de presa scrisa de la Bucuresti.  Ziua de 26 aprilie 1986 ne-a afectat si pe noi, romanii, si, se spune, inca ii afecteaza pe unii, in estul tarii. Chiar si asa, nu stiu mai multi de doi reporteri romani de ziar care sa fi mers la Cernobal in ultimii ani, iar asta nu e o exceptie, ci regula. Azi pare dificil pentru un reporter sa mearga chiar si pana la Gaesti, motivul invocat fiind, bineinteles, criza.

Totusi, prin 2006-2008 nu era criza, dar singurul ziar care si-a scos oamenii in lume a fost Evenimentul zilei. E important pentru un reporter sa schimbe peisajul; si mai important e pentru cititori sa vada lucrurile dintr-un unghi mai apropiat. O deplasare, la Gaesti sau la Cernobal, e un plus: de experienta la reporter, de intelegere a subiectului la cititor. In contabilitate e, de cele mai multe ori, un minus, mic fata de posibilitatile unui trust de presa. E o investitie.

O investitie care seamana cu cea facuta de unele familii din Israel. Traditional, tinerii israelieni isi petrec cam un an prin lume. Ies din mediul lor, invata, muncesc, intalnesc situatii in care sunt nevoiti sa se descurce singuri.  Poate nu intamplator, ajunsi la maturitate, israelienii par ca se adapteaza mai usor decat altii si depasesc tot felul de obstacole.

In presa romana, o deplasare pe teren e in sine un obstacol, pentru ca e vazuta ca o pierdere, nu ca un castig pe termen lung. Iar dupa ce centrul de greutate s-a mutat pe internet, e si mai greu. In principiu, poti scrie orice articol cu ajutorul surselor internet, ba mai mult, poti atasa si filmulete de pe Youtube si galerii de poze- totul gratis. Atunci, ce sens mai are sa mergi acolo? Ca sa-i oferi cititorului o experienta.

Anunțuri

2 gânduri despre “Unii reporteri romani au talent

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s