Legea 10, la modificare. Fostilor proprietari li se mai pregateste un tun imobiliar

Dupa ce o parte dintre fostii proprietari au primit, pe legea 10, actiuni la Fondul Proprietatea, pierzand din valoarea bunurilor confiscate de comunisti, celor care stau inca la coada despagubirilor li se pregateste modificarea legii. Astfel, ar urma sa primeasca si mai putin, si mai tarziu decat se asteptau: fie despagubirile se plafoneaza la 100 de euro pe metro patrat, fie se va fixa un plafon total/proprietate de 300 de mii de lei, eventual platibili in rate. O masura nedreapta. Mai e ceva de facut?

Istoria e lunga. Oamenii au fost dati afara din casele lor de catre comunisti, in mai multe etape. La ultima, demolarile din anii 80, cei care aveau case la curte si-au pierdut micul lor coltisor de rai, mostenit din tata-n fiu. Au fost nevoiti sa plece din case pentru a face loc buldozerelor partidului. Cei care au contestat deciziile de demolare s-au ales cu un mare NU.

Partidele de dupa 90 au declarat, in final, ca vor sa repare (legea 10/2001), dar pentru multi fosti proprietari reparatiile inseamna doar cateva randuri pe hartie; zeci de mii de dosare nerezolvate stau in sertare de zece ani. Administratiile locale si Autoritatea de Restituire au facut tot posibilul ca sa nu le retrocedeze oamenilor proprietatile ori sa nu-i despagubeasca pe cei in drept. Au primit ce li se cuvenea doar norocosii si cei nevoiti sa-i “unga” pe oamenii statului.

Ideea de a limita despagubirile vine dupa ce Curtea Europeana a Drepturilor Omului a cerut Romaniei sa ia o decizie pentru a rezolva problema, fiind sufocata de numarul mare de cazuri trimise din tara la Strasbourg.  Iar decizia arata cu totul altfel decat sperau probabil fostii proprietari sau urmasii lor. Cel putin in Bucuresti, li se propun despagubiri sub pretul pietei; proiectul ratelor pe 15 ani  e o gluma care ar face ca, daca socotim de la caderea comunismului, despagubirile sa se intinda pe 35 de ani.

Daca se transforma in lege, propunerea de plafonare ar putea fi contestata, spun unii avocati, la Curtea Constitutionala. Sanse greu de estimat; iar daca trece si de Curte, nu inseamna doar o nedreptate in plus, ci si un precedent. Legea  se poate schimba si in 2011, si in 2012, si in 2013, coborand si mai mult nivelul despagubirilor.

Hotnews: Ce lege vrea Guvernul sa faca in raspuns la hotararea pilot a CEDO pe problema restituirii proprietatilor: Despagubiri plafonate si esalonate – Raport CRPE

ZF: Ce va face statul când se termină Fondul Proprietatea? Guvernul pregăteşte plafonarea despăgubirilor pentru a economisi 10 mld. €

Anunțuri

4 gânduri despre “Legea 10, la modificare. Fostilor proprietari li se mai pregateste un tun imobiliar

 1. Domnilor !!! Inca din anul 1991 conform LEGII 18 am solicitat o despagubire (o casa demolat de comunistii ) si nici momentul de fata nu am primit de la ANRP niciun fel de raspuns.Mentionez ca contravaloarea casei demolata a fost aprobat de trei ori de Prefectura judetului harghita si inaintat la ANRP Bucuresti. Eu intreb acum de la Guvernantii,Parlamentarii ! Daca din anul 1991 am fi fost despagubiti,astazi aveam probleme cu buget ? Nu domnilor era si uitat. Unde sant bani de la privatizari ? si asa mai de parte,….sar putea cuntinuu mult, mult mai de parte.
  Un om cu minte sanatoase nu poate sa face asemenea crime,adica sa plafoneaze despagubirilor.Cum adica in primul rand despagubin regele? saracul na vea ce sa manance ?
  Si ultima parerea meas este: ancheta si sa fie pusi la plata tuturor persoane din guvernelor de pana acum,pentru ca sunt vinovati.!
  Peter

  Apreciază

 2. Este o aberatie – nu se poate din N motive :
  1- o astfel de modificare este neconstituțională deoarece încalcă principiile nediscriminarii si echitatii !
  2- nu se poate ca un număr de 15000-20000 de oameni sa primească despăgubiri la valoarea de piața iar alții despăgubiri de 3 lei!
  3- daca ar fi introdusă o astfel de lege atunci ar sari in aer instantele de judecată iar statul roman ar fi blocat nu numai la CEDO dar si pe fondurile europene! Deoarece nu poți fi impozitat pe casa la directia impozite si taxe locale la valoarea de impunere stabilita prin grilele notariale aprobate prin HG si , pe de alta parte , sa ți se dea 100€/mp pentru teren avut in Kiseleff sau Dorobanti! Este aberant si ILEGAL
  4- se zvoneste ca se scot si COMPENSARILE – alta ilegalitate , căci regula este restituirea in natura sau compensarea cu un alt bun de o valoare mai mica sau cel mult egala cu a bunului revendicat!!!
  Deci, concluzia este : nu va mai luați după zvonuri si așteptați legea!

  Apreciază

 3. ..Ce ateapta astia?sa crapam!Fostii proprietari si urmasii lor se vor imbogati ,daca vor recupera ceva(zise Iilescu),asa ca cei de acum urmeaza cu sfintenie invataturiile lui.Cine a reusit sa recupereze ceva,a luat sub valoarea pietei si a trebuit sa dea 1/2 celui care l-a ajutat-vezi ” firme specializate in recuperari” ,avocati,etc.CEDO sa faca ceva?Cum s-a intepenit in scaun ,Ponta s-a repezit la UE si CEDO ,LG 117/2012 pentru aprobarea OUG 4 /2012 ,ca acestia sa fie linistiti…ce promisiuni in campanie……. vrajeala …..doar a avut de unde sa invete! bine ca nu i-am votat…..

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s