Tara UE in care se lucreaza si peste 24 de ore pe zi

…este Romania. Printre fraudele cu fonduri UE, autoritatile au descoperit un proiect in care s-au pontat mai mult de 24 de ore pe zi pe cap de angajat. Intr-un alt caz, un training pentru salvamari s-a desfasurat la mare distanta de plajele Marii Negre. Sunt franturi dintr-o conferinta de presa a ministrului pentru fonduri Europene, Leonard Orban, care le-a numit, elegant, “disfunctionalitati”:

Haideţi să vă spun: de exemplu, au fost organizate training-uri pentru salvamari, nu pe litoral, ci în diferite părţi ale ţării. De exemplu, o practică care a fost utilizată a fost să se plătească participanţilor la cursuri sume importante, ca să vină la aceste cursuri şi să se menţină aşa-numitul grup-ţintă. Deci, au fost nenumărate disfuncţionalităţi pe anumite proiecte şi, desigur, ele vor trebui să fie corectate.

 (…) s-a constatat că sunt beneficiari care au raportat ca număr de ore lucrate zilnic peste 24 de ore, pentru că, în normal ca să facă legătura în niște salarii atât de mari, trebuie să raportezi un număr de ore și s-a ajuns inclusiv în situația în care sunt mai multe ore raportate decât numărul de ore …

Multiplicate la nivel de tara, aceste aparent mici “disfunctionalitati” sunt la baza unui sport national, ai caror “campioni” se gasesc in partide sau sunt legati de partide. Sau sunt nepoti. Ori verisori.  O frenezie care a cuprins orasele, judetele si chiar comunele patriei. Toata lumea din administratiile locale vorbeste, cu gura plina, despre “fondurile europene”, in cel mai amarat sat din Romania exista pe marginea drumului macar o placuta cu steagul albastru cu stelute, iar acronime complicate, ca AMPOSDRU, au invadat micile ecrane, pe posturile de stiri. Ce ramane dupa intrarea banilor, rezultatul,asta e deja alta discutie. Leonard Orban: “…există un număr important de proiecte care au probleme nu numai în ceea ce priveşte salarizarea, în ceea ce priveşte impactul, în ceea ce priveşte eficienţa.”

Ce face posibile revelatiile de la Palatul Victoria despre cum sunt “sifonati” banii europeni? Cel mai probabil, schimbarea culorii politice a Guvernului, dar si o presiune in crestere de la Bruxelles, inregistrata in ultimele luni, poate in ultimul an. Ramane de vazut daca “pleaca ai nostri, vin ai nostri” e explicatia ofensivei de primavara. Dincolo de jocul politic intern, “creativitatea” romanilor, care au inventat ziua de munca de 25 de ore in acte, e un afront nu numai pentru Bruxelles, ci si la adresa celor care incearca sa obtina bani UE cinstiti, pentru afaceri cinstite. Si care, multi dintre ei, au batut pana acum la usi inchise, indiferent de culoarea politica in care sunt vopsite ele.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s