Top 5 „carlige” pentru publicul stirilor. Sa vina Protectia Consumatorului?

E o regula a comertului sa pui etichete. Doar sa nu fie inselatoare. Si fiindca si media este un business, si media foloseste etichete. Stirile de la TV si de pe net cunosc chiar o abundenta. De multe ori, cu cat eticheta e mai bombastica, cu atat cresc sansele ca stirea sau emisiunea sa fie mai neinteresanta.  Cateva exemple:
1. „Breaking news„. Inainte, breaking news era atunci cand americanii invadau Irakul. O stire rara, de maxim impact. Astazi, la posturile TV si chiar pe site-urile de stiri dn Romania, orice poate fi breaking news. De exemplu, un ministru catalogat anterior drept „penal” este chemat la DNA. Nu arestat, nu condamnat. Doar chemat, convocat, invitat, pentru a fi audiat.

2. „Exclusiv”. In era net-ului, exclusivitatea dureaza cateva minute. Imediat dupa ce a fost postata sau difuzata in premiera, stirea migreaza, usor modificata, pe zeci de site-uri. Cu alte cuvinte, exclusivitatea a murit aproape in fasa.

3. Senzational, şoc, lovitura dura, fascinant, emotionant, interviu-eveniment, ! etc.  Semnul exclamarii pare cel mai eficient, pentru ca poate tine loc de orice: el poate fi „vai!”, dar si, de ce nu, „bravo!”. Totul cu ajutorul unei singure taste.

4. „Ramaneti cu noi, pentru ca nici nu stiti ce pierdeti”. „Patent” Dan Diaconescu. Un intro disparut odata cu postul lui Diaconescu, OTV.

5. Dezvaluiri. O eticheta care, din nou, se potriveste la orice. Orice poate fi o „dezvaluire”. Am vazut si cazuri cand „dezvaluirea” nici macar nu era o noutate, fiind o compilatie de fapte deja publicate.

In concluzie, a se consuma numai produse „bio”, testate, cu cat mai putine etichete. Cititi cu atentie prospectul, evitati click-urile in exces si butonati telecomanda cat mai des pe National Geographic sau HBO.

Anunțuri

2 gânduri despre “Top 5 „carlige” pentru publicul stirilor. Sa vina Protectia Consumatorului?

  1. Tehnicile gen „call-to-action”-uri stupide și trase de păr (click să vezi aici bomba) și supra-trâmbițarea unor evenimente absolut banale (breaking news) în mod normal n-ar trebui să funcționeze pe termen lung. Asta pentru că dacă îți amăgești audiența de multe ori așa, mișcarea logică ar fi ca următoarele dăți o parte mai mare sau mai mică din public să te ocolească . Asta presupune însă un public educat, mai puțin tolerant, cu logică, ținere de minte, care să învețe din țepe și să reacționeze când e păcălit. Ceea ce nu se aplică pentru o mare parte din publicul român. Din cauza asta televiziunile gen OTV/RTV pot în continuare folosi tehnici de genul pentru că publicul lor poate fi păcălit și manipulat aproape la nesfârșit fără să reacționeze sau să învețe ceva pentru data viitoare.

    Curios este că și publicații care în mod normal se adresează publicului mai educat au început să abordeze genul ăsta de tehnici în ultimul timp și este o capcană sigură pentru ei.

    Apreciază

    1. Citesc tot felul de stiri, pe tot felul de site-uri, fiindca tin de domeniul meu. Altfel, cei care nu lucreaza in domeniu ar trebui sa reactioneze cum scrii tu.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s