The Americans, un super-serial TV despre spionii Razboiului Rece

the-americansUn serial de vazut: „The Americans”. Este povestea a doi agenti KGB adanc infiltrati in SUA intre anii 60 si 80, o perioada dura a Razboiului Rece. „The Americans” – pentru ca agentii, sot si sotie, formeaza o familie tipic americana, au doi copii – nascuti americani, lucreaza, in timpul zilei, la o agentie de turism, vorbesc engleza la perfectie, fara accent!, si au nume, bineinteles, americane. Sunt atat de „americani” incat nimeni, nici macar vecinul lor, un agent FBI de la divizia anti-KGB, nu simte ca ar fi ceva in neregula.
Primul sezon a  avut audiente record in SUA, cele mai bune pentru un serial din categoria „drama” produs de FX, si a fost si apreciat de critici.

In „The Americans”, toata lumea minte pe toata lumea, unul dintre cuvintele cheie ale seriei fiind „deception” (inselaciune). Este una dintre principalele contributii ale producatorului executiv si scenaristului Joe Weisberg. Fost agent CIA in anii 90, Weisberg isi rezuma experiena in agentia americana de spionaj, intr-un interviu pentru New York Times: „Mi-am mintit toti prietenii si pe majoritatea membrilor familiei mele. Am mintit in fiecare zi. Am spus 20 de minciuni pe zi si m-am obisnuit cu asta. A fost mai greu in primele doua saptamani. Apoi, a devenit usor”.

Una dintre sursele de inspiratie a fost scandalul de spionaj „Ilegalii„, din 2010: zece agenti rusi au fost arestati de FBI pentru spionaj; pozau in simpli cetateni americani, fara vreo functie oficiala, incercand sa adune informatii din medii diverse.

Actiunea serialului TV a fost mutata, insa, in perioada Razboiului Rece, in era „Reagan”, presedintele care a numit URSS „Imperiul Raului”. Totusi, filmul bate viata, pentru ca, spune un expert intrebat de The Guardian, rusii n-au reusit in timpul Razboiului Rece sa „planteze” in America un astfel de cuplu. A existat un cuplu de americani, familia Cohen, care a spionat pentru sovietici in anii 50, a povestit Michael Goodman.  „Ma intreb si de ce niciunul dintre cei doi protagonisti nu are nici urma de accent rusesc”, adauga el. Serialul include si intamplari inspirate din realitatea razboiului secret dus de blocurile occidental si cel sovietic: intr-unul dintre episoade un barbat este intepat in picior cu o umbrela otravita; in anii 70, un dizident bulgar, Gheorghi Markov, a fost ucis in acest mod in Londra.

Primul sezon a fost difuzat in SUA in perioada ianuarie-mai 2013, iar sezonul al doilea va incepe in ianuarie 2014.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s