Anii 90: Celebrele reclame TV si generatia care imprumuta replici din ele

„Nu ma-nnebuni, Nea Nicu?!” . Adica, Ceausescu?! Este o replica veche de peste 20 de ani, azi disparuta atat de la TV, cat si din conversatiile zilnice. In anii 90 insa, la fel ca alte cateva reclame, continea  un slogan care migra de la televizor in discutiile uzuale; lucru care astazi se intampla mai rar. Toata lumea stia despre ce este vorba, pentru ca toata lumea vazuse spotul TV. Ca mai toate din jur, de la blugii turcesti la zecile de ziare libere care apareau zilnic, de la dozatoarele de suc TEC pana la sesiunile parlamentare televizate care se prelungeau tarziu in noapte, de la primul MacDonalds pana la jocul piramidal Caritas, si publicitatea la TV era o mare noutate.  Reclamele de atunci formeaza o parte din istoria anilor 90. Cateva au fost recuperate si postate de utilizatori pe Youtube, iar una a facut aproape  sute de mii de vizualizari.
Pepsi la litru si Nea Nicu. Un spot cu actori romani, made in Romania. „Nu ma-nnebuni, nea Nicu?!”, exclama unul dintre personaje, jucat de actorul Alexandru Bindea, care intelege gresit expresia „Pepsi la litru!”. „Nea Nicu” (Ceausescu) era inca proaspat in memoria romanilor. Iar Pepsi, bautura pentru care, in anii 80, romanii stateau la coada, atunci cand, foarte rar, aparea prin magazine, era acum la liber. Ba chiar la litru 🙂 :

  • Adidas Torsion- „Daca vrei, poti”. Reclama a rulat de multe ori in pauza meciurilor de la campionatul mondial de fotbal din Italia 90. Adidas era un brand oarecum cunoscut in Romania, sigur, nu la fel ca acum. Iar produsele lor erau mult mai rare decat acum. Nu am gasit versiunea in romana, ci doar o reclama cu starul tenisului feminin al momentului, Steffi Graf:
  • Aqua fresh in 3 culori. Un spot care a revenit recent la TV, modificat, bineinteles. Reclama, recuperata si postata pe youtube, are aproape 200 de mii de vizualizari. Contine un refren simplu, fredonat de copii in anii 90:
  • Bonibon. Copiii care agita cutiile cu bomboane- tot ceea ce am retinut din acest spot este sunetul, aproape obsesiv, al bomboanelor agitate in tub. Totusi, o alta „marca” a anilor 90 in publicitatea TV:
  • Norvea- „Barbatul de 30 de ani, frumos, destept si cu bani„.  O alta reclama cu actori romani de data aceasta la o pasta de dinti numita Norvea. Sloganul a ajuns sa fie folosit si in viata de zi cu zi, mai in gluma, mai in serios sau simplu, ca intrebare de deschidere in discutii relaxante: „Dar cu dragostea cum stai?”
Anunțuri

Un gând despre “Anii 90: Celebrele reclame TV si generatia care imprumuta replici din ele

  1. Da, asa a fost. Cred ca si-au atins tintele, deoarece piata trecea prin transformari profunde. Se trecea de la lipsa/suboferta produselor de pe piata la supraoferta si la implementarea concurentei, incepea sa se formeze societatea de consum,

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s