„Impossible is nothing” in cazul tablourilor de la Rotterdam

dancuAdidasTablouri

Un avocat roman a ajuns vedeta in presa internationala dupa ce a fost amendat de un judecator, printre  motive fiind camuflata tinuta „casual”- pe sub roba i se zareau pantofii sport cu trei dungi, marca Adidas (foto). Desi s-a judecat intr-o sala in care, din cauza acusticii, publicul a trebuit sa citeasca pe buze, stirea a ajuns in media din toata lumea, prin intermediul reporterilor veniti la Bucuresti la procesul celor acuzati de furtul tablourilor de la muzeul Kunsthal din Rotterdam.
Istorioara cu avocatul in blugi si adidasi Catalin Dancu si judecatorul Adrian Chitoiu a fost preludiul unui meci juridic care se anunta mult mai tare decat o arata episodul „Adidas” de azi. Clientii lui Dancu sunt acuzati de furtul celor 7 tablouri si sustin, pe toate canalele posibile, ca stiu unde sunt picturile. Altfel, n-ar avea nimic de oferit, intr-un caz in care si-au recunoscut deja vinovatia in fata procurorilor. De cealalta parte, sobrul judecator Chitoiu are pe cap nu numai avocati cunoscuti, ca Dancu si Maria Vasii, ci si toata presa internationala, care, o data pe luna, vine la judecatoria sectorului 3, premiera, probabil, in cariera magistratului.

Intai, inaintea cazului tablourilor, judecatorul l-a pus la punct pe un inculpat in alt dosar, care a venit la sedinta imbracat in tricou cu inscriptia „I apologize” pe spate si in pantaloni de trening. „Aici nu e meci de fotbal. Chiar daca pantalonii sunt Adidas, tot n-aveti ce cauta asa intr-o sala de judecata”, l-a expediat judecatorul. A urmat episodul cu Dancu, care a aparut cu intarziere la proces, impreuna cu unul dintre clientii sai, Petre Condrat, asistentul lui Catalin Botezatu, imbracat elegant „din oficiu”. Condrat este cel care a incercat sa vanda tablourile furate de grupul din Carcaliu-Macin.

Iritat de intarziere si de sneakers-i lui Dancu, care, de fapt, a venit incaltat la fel si la primul termen fara a atrage atentia magistratului, judecatorul a dat „verdictul” – amenda 5000 de lei, adica vreo 25 de perechi de Adidas original. Dancu a raspuns, recuzandu-l, adica solicitand ca procesul sa fie judecat de alt magistrat. Respins.

Amendat, dar tot in pantofii sport albastri, avocatul Dancu a continuat sa-si apere clientii pana la sfarsitul unei zile care s-a terminat asa cum a aratat si secventa Adidas de la inceput-  cu dezbateri pe forma, nu pe fond. Pledoariile avocatilor s-au tinut, de fapt, in fata camerelor TV, pe holurile Curtii, in pauze. Judecarea efectiva a cazului si eventuala recuperare a tablourilor ori macar a catorva, daca ele mai exista – asa cum spun autorii jafului de la Kunsthal – ramane pe data viitoare, procesul avand un nou termen la 22 octombrie.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s