Anii 90. Cum arăta una dintre ştirile momentului – „In magazine există şi carne şi portocale”

Astazi ar fi fost sarbatorita ziua de nastere a lui Nicolae Ceausescu, 26 ianuarie. Un sondaj recent facut de INSCOP arata ca  aproape jumatate dintre romani considera ca fostul dictator a avut un rol pozitiv in istoria Romaniei. Cum si de ce s-a schimbat atat de mult perceptia romanilor intr-un sfert de secol…sunt  explicatii pe care trebuie sa le dea sociologii.

Arhivele de presa arata de unde am plecat. Am gasit zilele trecute la biblioteca un articol publicat imediat dupa 22 decembrie 1989, care descrie in detaliu ce alimente puteau gasi bucurestenii in magazine dupa caderea sotilor Ceausescu. Titlul era explicit: De acum, vom avea de toate, inclusiv carne, si portocale.

carnesiportocale

Intr-o lume normala, un astfel de articol n-are sens, dar atunci, putea fi o stire;  in plus, erau vremuri cand Ceausescu era demonizat, iar articolul a fost publicat de Adevarul, ziar al noii puteri. Un articol pozitiv, care reflecta spiritul momentului. In  final, executia lui Ceausescu si perioada de tranzitie nu au adus nici schimbarile democratice asteptate, si nici cornul abundentei.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s