Bancurile politice din perioada comunista, recuperate pe internet

bancuri_comunism

“La usa unui apartament suna un pusti: “ Tanti, ai facut supa?” – “Da, puisor, vrei sa gusti si tu?” – “Nu, multumesc”. – “Atunci, de ce-ai venit?” – “Te roaga mama sa ne imprumuti si noua osul.” Acesta era probabil unul dintre miile de bancuri in circulatie in  anii 80, o adevarata supapa pentru frustrarile unei populatii greu incercate. Bancurile care tinteau regimurile comuniste erau raspandite si in alte tari din Europa de Est, pentru ca dupa ’90 sa-si piarda in mare parte utilitatea. Unele se regasesc astazi pe diverse site-uri, pagini personale, forumuri sau sunt recuperate de reporteri in articole de presa.
Zvonurile erau ca Securitatea tolereaza, daca nu toate bancurile, atunci macar o parte dintre ele. “Ba chiar unele erau puse in circulatie chiar de Securitate, care avea oameni care se ocupau de asta”, spune un artist care a locuit in Romania inainte de 1989. Potrivit revistei Historia, “în prima parte a anilor 70 puteau fi întâlnite bancuri care nu numai că nu îl criticau pe Ceauşescu ci, din contră, îl lăudau. Este foarte posibil ca acest tip de bancuri să fi fost aruncate în circulaţie de serviciile secrete din dorinţa de a monopoliza şi manipula opinia publică în legatură cu părerea acesteia faţă de regim si liderul său.”

Nicolae Ceausescu juca rolul principal in majoritatea bancurilor, aparand in diferite ipostaze, alaturi de presedintii sovietic sau american, in iad, deghizat printre “supusi”, la Casa Poporului (pe atunci nefinalizata); mai mult, orasul Bucuresti era, in unele bancuri, Ceaushima, iar Romania – Ceaushwitz.

Hazul de necaz era raspandit in blocul estic. “Se trag germanii din Est (RDG) din maimute?”. “Imposibil. Maimutele nu pot supravietui doar cu doua banane pe an”, suna unul dintre bancurile “recuperate” de Der Spiegel, care a relatat, acum cativa ani, ca bancurile din Est erau notate cu minutiozitate de…spionii din Vest.

Uneori, esticii spuneau acelasi bancuri, indiferent de tara. De exemplu, unul dintre subiectele preferate era Trabantul, masina-simbol a epocii in Est. Una extrem de subreda. De aici si multe bancuri: “De ce sta Trabantul la semafor, desi s-a pus verde? S-a lipit intr-o guma de mestecat.”

In anii 90, unele bancuri au fost adaptate noilor personaje si realitati din tara, insa succesul a fost mult mai mic. Ion Iliescu, Emil Constantinescu sau Traian Basescu, noile personaje, au stimulat imaginatia romanilor mult mai putin decat o facea pe vremuri Ceausescu. Totusi, ocazional, politica lasa loc unor glume noi.  “Basescu a spus ca o suspendare merge cu un vin bun”, comenta siteul timesnewroman.ro  suspendarea presedintelui din 2012.

La aproape un sfert de secol de la prabusirea Cortinei de Fier, colectii de bancuri au fost recuperate  pe internet, pe site-uri din toata Europa Centrala si de Est. Faimoasa serie “Radio Erevan” are chiar pagina Wikipedia in limba engleza.

Unele bancuri de tranzitie isi pastreaza actualitatea, cel putin in Romania si Bulgaria, tari considerate de cele mai corupte din Uniunea Europeana: “-De ce pedepseste statul roman furtul din buzunare? – Deoarece nu suporta concurenta!”

Foto: comunismulinromania.ro

 (Bancuri de pe site-urile : historia.ro, yahoo.com, studentie.net, Spiegel.de, manager.ro, topfun.ro)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s