Lectii de freelancer: Despre capcane, clienti, job-uri si cum sa nu te fure peisajul

self-employment-ideas

Un milion de romani, conform statisticilor, lucreaza pe cont propriu: freelanceri, liber profesionisti, patroni de microintreprinderi, PFA. Viata profesionala fara umbrela seamana cu un drum cu serpentine si schimbari de altitudine. Lipseste o reteta universala, in schimb apar o multime de capcane si de lectii pe care le inveti din mers;  iata cateva:

  •   Evita sa iei joburi sub pretul pietei. Exista kamikaze, independenti care dau preturi incredibil de mici, in speranta ca vor obtine jobul sau contractul respectiv. Uneori, castiga. Pe termen lung, pierd. Cu siguranta angajatorii nu au nimerit persoanele potrivite. Un singur exemplu, din domeniul „productiei de continut”: exista pe internet oferte de writeri care cer 3,4 sau 5 euro pe un articol de cateva sute de cuvinte. Este un pret mult sub cel normal pentru orice articol de calitate. Ghici cine pierde, crezand ca da lovitura cumparand foarte jos? Exista si situatii in care poti face discount-uri, insa fara a ajunge la preturi foarte mici si fara a face din aceasta o regula.
  •  Solicita avans. Este situatia ideala: soliciti si obtii un avans care sa acopere o buna parte din munca ta si din cheltuieli. Sunt extrem de rare cazurile cand vei obtine plata integrala in avans. Mi s-a intamplat cu un client din Coreea de Sud, pentru ca asa am cerut. „In unele tari din Asia, la primul contract cumparatorul plateste in avans. Este o forma de castigare a increderii reciproce”, mi-a spus un prieten. Si s-a dovedit ca stia ce vorbeste.
  •  Negociaza ferm termenul de plata. Mi s-a intamplat de cateva ori sa astept luni de zile (cele mai multe, 4) pentru a primi banii. In principiu, un contract sau o comanda pe e-mail (ori ambele) garanteaza plata in x zile. Important este ca termenul sa fie scris.

zeroeuro Evita sa lucrezi gratis. Sunt cateva domenii in care obtinerea unui job presupune pregatire sau pre-documentare. Printre ele, desigur, media; se aplica insa si in alte domenii. In mod normal timpul petrecut cu pregatirea inainte de a primi unda verde pentru proiect va fi cuprins in pretul final. Ce se intampla, totusi, daca, din motive care tin exclusiv de client, proiectul e anulat? In mod normal, in cazul in care ai consumat mult timp la cererea clientului, ar trebui sa primesti contravaloarea sau macar o compensatie; merita sa insisti.

  •  Fa-ti o rezerva de bani pentru zile negre. Inutile alte explicatii.
  •  Ochii larg deschisi la mirajul corporatiei. S-ar putea ca o firma mare, o multinationala, sa para clientul ideal. Stiu multe istorii de unde reiese ca nu e chiar asa. Este foarte posibil ca pentru ei sa fii ultimul pe lista de prioritati, chiar daca esti foarte bun in ceea ce faci. Poti astepta mult si bine sa plateasca facturile. O vor face, dar posibilitatea de a intarzia luni bune este acolo, asa ca multe precautii si rabdare nu strica.
  •  Atentie la taxe. Asta pentru ca este posibil ca la un moment dat sa te sufoce. Un reflex este sa dai vina pe ţară. Nu ca n-ai avea dreptate, pentru ca fiscalitatea excesiva –incepand de la impozite si pana la plata darilor aferente salariului-este in multe momente descurajanta. Lectia invatata este ca indiferent daca esti PFA, microintreprindere, intreprindere individuala, asociatie, este bine sa stii de la inceput cum stau lucrurile, in amanunt.
  •  Evita clientul unic. Sunt independenti fericiti ca au contracte maricele pentru Romania, de mii de euro lunar. In prima faza, nu e nicio problema ca ele vin de la un singur client. Totusi, se poate intampla orice: iti pleaca contactul din firma, compania vrea sa reduca costurile, se desfiinteaza, se muta, si asa mai departe. Practic, consecinta e ca ramai in aer. Daca ai un singur client care te plateste foarte bine, de ce nu te angajezi acolo? In felul acesta, vei avea si asigurarile platite. Conditia e, sigur, sa te vrea si clientul. Totusi, ca independent, a avea un singur client, fie el mare, serios si poate generos, inseamna dependenta absoluta.

socialmedia Promovare variata. Unii cred ca „recomandarea” e sfanta. A lucra pe recomandare presupune ca un tert gireaza pentru tine. Este minunat. Asa functioneaza lucrurile. Totusi, buna dimineata! Suntem in plina era online, iar asta inseamna un site sau un blog, un cont de linkedin, poate un twitter, Facebook, publicitate pe Google si multe altele. Sigur, vizibilitatea nu garanteaza succesul, dar mareste sansele.

  •  Uita de frigider. Este un exemplu prezent si in cartile de antreprenoriat: nu investi in lucruri care nu te ajuta sa castigi bani. Sa zicem un frigider. Evident, ai unul acasa, dar daca te gandesti sa-ti cumperi si la birou, atunci gandeste-te de zece ori, iar apoi razgandeste-te, pentru ca sunt bani irositi. O achizitie de genul acesta nu te va ajuta sa faci profit – asta in cazul in care nu esti vanzator de racoritoare.
  •  Poate ca te fura peisajul. Sa zicem ca ai o idee pe care o consideri geniala, cu care crezi ca vei da lovitura. Oameni cu experienta spun ca e momentul in care ai nevoie sa te racoresti un pic si sa vezi lucrurile le rece. Sa-ti testezi ideea, intreband atat potentiali clienti, cat si persoane cu experienta in domeniu si in general in afaceri si intorcandu-te, tot timpul la lucrurile simple care te ajuta sa estimezi succesul potential. Cum reusesc sa adun destule informatii si sa fac un plan viabil? Nemteste, chiar daca suna a cliseu, cunoasterea si planificarea te ajuta sa vezi daca va functiona pe termen scurt, mediu si lung; te pot ajuta si sa te opresti, daca lucrurile puse cap la cap, te duc la concluzia ca n-o sa mearga.

Foto: business2community.com

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s