A falsificat Ceausescu pana si buletinul meteo?

ceausescu_meteo

Nicolae Ceausescu ar fi falsificat pana si…buletinul meteo, televiziunea comunista prezentandu-le romanilor, in unele situatii, valori ale temperaturilor diferite de cele reale. Este o stire din 1990, preluata de presa romana din publicatia britanica The Times. Am gasit-o intamplator in colectia de ziare de la biblioteca si merita consemnata, fara certitudinea ca e adevarata. In principiu, daca a fost reala atunci se demonstreaza inca o data falsul dus la extrem in care am trait; daca nu, atunci a fost inca o caramida pusa la demonizarea instanta a sotilor Ceausescu imediat dupa 22 decembrie 1989.

 Cei de la Times scriu ca, potrivit instructiunilor date de Ceausescu, temperatura minima extrema care putea fi anuntata la meteo era de minus 15 grade. Nu se putea trece mai jos, chiar daca ar fi fost mai frig, motivul fiind o presupusa incercarea de a atenua nemultumirea populatiei din cauza penuriei de energie si combustibil.

O a doua situatie: “in verile caniculare Ministerul Turismului a cerut sa se dea informatii mincinoase, cum ca pe litoralul Marii Negre vremea era blanda si ca existau conditii ideale pentru inot si pentru plaja”.

Traseul dezinformarii implica si cabinetul prim-ministrului, care transmitea mai departe instructiunile celor de la televiziunea publica, sustinea autorul articolului.

Falsul era la el acasa in Romania inainte de 1989, isi amintesc multi dintre cei care au trait sau au studiat perioada. Cele mai cunoscute erau, bineinteles, raportarile privind recoltele, cu cifre nemaivazute la hectar.

Instrument de propaganda, televiziunea emitea cam doua ore pe zi in anii 80. Cateva minute erau ocupate de buletinul meteo, una dintre putinele rubrici despre care se putea crede ca este autentica.

Cele doua vedete ale buletinului erau Romica Jurca si Ortansa Jude, nume retinute pana si de copii – celebritate datorata probabil faptului ca erau printre putinele figuri din afara aparatului de partid prezente seara de seara la TV. Ortansa Jude le-a povestit acum cativa ani jurnalistilor cateva detalii de culise, fara ca vreunul dintre ele sa vizeze o eventuala falsificare a valorilor temperaturilor. Interviul, aici.

Pe de alta parte, nu este exclusa nici o manipulare carora reporterii Times sa-i fi cazut victime. In fond, termometrul nu era (încă) interzis in Republica Socialistă România, așa că teoretic oricine putea vedea, acasă, până unde cobora mercurul; practic, probabil ca numarul posesorilor nu era prea mare.

Zilele de dupa 22 decembrie 1989 si chiar de la inceputul lui 1990 pot intra usor in manualele de istorie pentru cantitatea uriasa de zvonuri care circula pe “piata”, avand ca efect o manipulare fara precedent a publicului. Ceausescu a fost demonizat, la cald sau la rece, mult timp dupa ce a fost executat la Targoviste, la 25 decembrie 1989, din diverse motive, tactice – in cazul unora sau o reacție normală la anii de regim opresiv-pentru altii.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s