Charlie.ro

FBlogoVestea buna e ca internetul romanesc a inregistrat milioane de interactiuni pe tema “Charlie”. Vestea rea e ca o parte dintre ele s-au terminat cu vesnicele atacuri la persoana. Cu ce ramanem?

 Tsunami-ul Charlie in social media romanesti”, a scris hotnews.ro. Cifrele spun totul, desi se refera doar la inceputul crizei. Milioane de materiale si mesaje pe aceasta tema au fost distribuite online in prima zi de dupa atacul asupra publicatiei Charlie Hebdo, potrivit hotnews.ro. Asa ar fi aratat 11 septembrie online daca ar fi existat Facebook in 2001.

Atacul asupra sediului revistei si apoi luarea de ostatici de la magazinul evreiesc au fost acoperite non-stop de televiziunile si de site-urile de stiri, iar comentariile de pe Facebook au fost mai multe si mai aprinse ca niciodata in cazul unui eveniment care nu s-a intamplat in Romania.

La 11 septembrie 2001 are loc atacul terorist asupra Americii, iar Cornel Nistorescu scrie in Evenimentul zilei un editorial memorabil despre libertate: “Cantarea Americii”. In martie 2004, atentatele de la Madrid fac zeci de victime printre muncitorii romani din Spania, iar in Romania emotia colectiva e din nou exprimata de media traditionale. Imaginile trenurilor atacate sunt dublate de cele ale romanilor in spital in Madrid. Ilie Suldac din Coslada era unul dintre ei; l-am intalnit chiar pe patul de spital, dupa explozie (fiind trimis la Madrid de agentia Mediafax, unde lucram ca reporter). Fotografia cu Ilie Suldac cu perfuzii pe patul de spital este preluata de ziarele romanesti, fiind una dintre imaginile dramei.

Toate astea se intamplau inaintea erei Facebook. Intre timp, si razboiul anti-terorist global s-a schimbat, la fel si Islamul radical.

Singurul lucru neschimbat este perceptia celor care locuiesc in Romania ca sunt la adapost de vreo amenintare terorista.

Fara tensiunea directa, Charlie a adus totusi o emotie colectiva, care s-a transmis, zile in sir, pe retelele sociale, unde s-au format tabere in jurul etichetei JeSuisCharlie. Ambiguitatea celor trei cuvinte a lasat liber tuturor interpretarilor.

La rece, se vede cum asasinatele in sine au trecut pe planul al doilea. S-au format tabere in jurul libertatii de exprimare – sa aiba limite sau nu?

In continuare, lucrurile se leaga cu religia, iar aici devin si mai complicate. Din tema mare care suna cam asa- “Islam vs Crestinism”, se desprinde net cea legata de blasfemie. Franta, Occidentul ar plati astazi pretul“decrestinarii”, scrie un site ortodox. Ironizarea religiei este necesara, vine replica taberei opuse.

Si Big Brother si-a facut loc in dezbatere, pentru ca, argumenteaza sistemul guvernamental, limitarea unor libertati e necesara; fals, spun criticii, un atac terorist este atat de greu de prevenit.

O alta controversa: cea legata de pregatirea celor care isi dau cu parerea, mai ales la TV, despre orice, de la terorism la cele sfinte. Voci critice au deplans chiar faptul ca acesti comentatori nu au citit nici Biblia, nici Coranul.

Cu ce ramanem dupa tot acest zumzet uneori obositor? In principiu, cu mai multe intrebari decat inainte: despre libertate, religie, terorism. Cu vestea buna ca romanii privesc intens si dincolo de propria ograda. Cu un inceput de intelegere a felului in care Europa se schimba. Poate si cu ideea ca atacurile verbale la persoana si astfel devierea unei dezbateri civilizate de la sensul ei initial consuma energii si indeparteaza de concluziile cautate.

Altele

PS. O stire despre sase copii morti in Romania din cauza unei instalatii improvizate de caldura a fost mult mai putin dezbatuta decat Charlie, desi are pe fundal multe realitati din tara ignorate: neglijenta unui parinte, saracia, mama plecata la munca in Italia. Ma tot intreb de ce.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s