CARTE / Cum s-a inselat Vestul in Siria si cum s-a ajuns la Paris

Urgia jihadista asupra Europei, materializata cel mai recent prin atentatele de la Paris, este efectul unei serii de erori tactice incredibile facute in Siria de liderii occidentali, in special de cei francezi. In cartea „Siria. De ce s-a inselat Occidentul”, scrisa inainte de Paris, specialistul in geopolitica Frederic Pichot, le detaliaza si anticipeaza:  „Am permis instalarea la usa noastra a unei zone cenusii de unde va veni violenta de maine: o violenta oarba care va spulbera societatile noastre fragile”.

In eseu, Pichot explica cum a inchis ochii Vestul la implicarea jihadistilor in „revolutia” din Siria, inceputa in 2011, cum o revolta spontana inceputa cu graffiti impotriva regimului Assad pictate pe ziduri de tineri sirieni (arestati si torturati de politie) s-a transformat intr-un butoi de pulbere in care s-au amestecat conflicte locale, regionale si globale.

Analistul francez demonteaza o serie de mituri: Siria nu e o lupta intre siiti si sunniti, nu e nicio lupta intre bine („revolutionarii arabi”) si rau (regimul Assad). In timp ce printre aliatii lui Assad (o familia alawita, apropiata conceptual de siiti) se afla si sunniti, cu greu pot fi numiti revolutionari democrati acei luptatori jihadisti care au inundat Siria cu miile dupa 2011 conntribuind din plin la transformarea ei intr-un camp al cruzimii, ilustrat cu executii sangeroase.

„Din punct de vedere tactic, liderii politici occidentali au fost constransi sa nege caracterul fundamentalist al „revolutiei” siriene. Numai regimului trebuia sa i se aplice termenul infamant de „terorist”. Occidentul ii sustinea pe „opozanti” si permitea sa fie finantati de Arabia Saudita. Or, aceasta alianta impotriva naturii, pe termen scurt, este la originea uneia dintre cele mai mari erori strategice din ultimii ani. Siria va ramane pentru multi ani o sursa de jihadisti, la cateva ore de centrul Europei.”

O PARANTEZA: POLITICIENII FRANCEZI SI BANII DIN QATAR

Qatar, un mic emirat din Golf bogat in gaze, este, ca si Arabia Saudita, una dintre tarile care „exporta terorism” pentru a nu avea griji acasa, pentru a-si tine potentialele pericole interne cat mai departe, scrie Pichot. Lipsa democratiei si a respectului pentru drepturile omului din Qatar nu i-a impiedicat, insa, pe politicienii din Franta sa se alieze cu emiratul, iar ratiunea din spate, identificata de analist, tine, cel mai probabil, de contractele de miliarde de euro atribuite de guvernul de la Doha marilor companii franceze. Printre altele, Qatarul va organiza cupa mondiala de fotbal din 2020, iar firmele din Franta sunt in carti pentru deal-uri de miliarde, conform lui Pichot. Mai mult, Qatar a cumparat cantitati uriase de armament , in 2011, din mai multe tari, mai ales Franta, pentru a le livra islamistilor radicali din Libia.

PRECEDENTUL: AMERICA SI MUJAHEDINII AFGANI

Inca un citat care anticipa Parisul:

„Daca scopul scuza mijloacele, atunci etica, dar mai ales realitatea se vor schimba si ne vor ajunge din urma. Asa cum au ajuns din urma SUA, in dimineata de 11 Septembrie, la 20 de ani dupa ce SUA au mizat masiv pe cartea islamismului radical pentru a-i alunga pe sovietici din Afganistan”.

Sunt doar cateva dintre ideile dintr-un eseu care explica multe dintre zonele negre sau gri din Siria si mai ales legate de consecintele asupra Europei. Pentru a intelege mai mult, sigur ca trebuie citita cartea. In ea autorul explica si e de multe ori critic la adresa modului in care jurnalistii au relatat Siria, din 2011 pana acum. Incompetenta sau manipulare, de la caz la caz.

Bilantul este tragic: 150 de mii de morti in Siria, milioane de refugiati in Europa si, mai nou, Vestul european atacat la el acasa.

Anunțuri

Un gând despre “CARTE / Cum s-a inselat Vestul in Siria si cum s-a ajuns la Paris

  1. Hmm…problemele din Orientul Mijlociu de azi se trag in parte si de la trasarea arbitrara a granitelor dupa primul razboi mondial. Atunci Marea Britanie si Franta nu au tinut cont de diferentele etnice si religioase din zona si au amestecat populatii oarecum incompatibile intre ele in interiorul acelorasi state.Revenind insa la Europa imi aduc aminte de o carte foarte cunoscuta la noi prin anii 90…Razboiul civilizatiilor a lui Samuel Huntington …parca incepe sa se adevereasca incet incet…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s