STUDIU DE (NE)CAZ Povestea „poştaşului american cu 1300 de copii”

Unele site-uri „quality” din România preiau ştiri inventate şi fac şi bani din asta

Să ne mirăm – aşa ceva nu există!- şi să mai dăm un click. De data asta, pe o ştire postată pe zeci de site-uri româneşti, conform cărora „un poştaş din Tenessee are 1300 de copii ilegitimi”.  Povestea preluată de pe un site american e făcută „profi”- are ritm, fotografii şi chiar un video. În România, traducerea ei a adunat sute de mii de vizualizări pe site-uri autointitulate „quality”, care afişau, pe aceleaşi pagini cu descrierea aventurilor poştaşului, şi publicitate la apartamente noi. Cu alte cuvinte, istorica virilitate a poştaşului nostru a adus ceva bani în conturile mult-încercatelor media din România. Să fie primiţi, cum se zice, dar rămâne totuşi o problemă la care site-urile noastre quality nu au găsit un răspuns – şi nici măcar nu şi-au pus întrebarea, or asta era elementar: nu cumva omul era de origine română? Dar dacă….totuşi? Impactul ar fi fost dublat, triplat…

Cineva trebuie să se fi gândit la asta, şi măcar să fi pus întrebarea în titlu, pentru că, în fond, o întrebare nevinovată, acolo, nu strică. Asta însă nu s-a întâmplat şi astfel s-a pierdut şi ocazia unei întrebări la MAE, care, indiferent că e albă, neagră sau gri, ar fi spus ceva, aşa cum o face de fiecare dată când o ştire mare zguduie lumea, iar reporterii speră să o facă un pic mai “domestică”, să fie acolo un român, o româncă, ceva. Iar dacă nu e nimic, tot e ştire, şi lumea e fericită când află că “MAE spune că printre victime nu se află cetăţeni români”.

În concluzie, o şedinţă de redacţie serioasă- aşa, ca pe vremuri!- ar fi ridicat totuşi problema unui telefon care să propulseze ştirea ca o rachetă, prin alăturarea dibace a tag-ului “român” la toată povestea. În fond, ar fi imposibil să nu fie aşa, unde s-a mai văzut în lumea asta ca într-o mulţime de 1300 de oameni să nu fie măcar un român printre ei?! Dar, această ocazie a fost ratată şi, ar comenta un formator de opinie, e dovada supremă că românii s-au obişnuit să importe tot din Occident şi să nu inoveze nimic. Telefoanele lor, hypermarketurile lor, maşinile lor, rachetele lor (la Deveselu), şi, acum, ştirile lor. O ţară de rahat, domn’e, nu mai produce absolut nimic!

Acum, serios: Povestea poştaşului este falsă, lucru uşor de verificat din prima clipă de către oricine ştie să caute pe google, deci de toată lumea. Ea a apărut pe câteva site-uri obscure de farse şi hoax-uri (ştiri false) din America, fiind ignorată de site-urile care în mod normal ar fi sărit în sus de bucurie la o asemenea poveste- de genul Daily Mail. Printre site-urile din România care au preluat basmul, să enumerăm câteva cu pretenţii: antena3.ro, hotnews.ro, descopera.ro. Cei de la descopera.ro au încercat la un moment dat (după ce s-au prins sau după ce au fost prinşi?) să se „acopere” şi au postat la sfârşitul ştirii un anunţ cum că „trebuie tratată ca un pamflet”.

N-aş fi scris despre aşa ceva dacă n-aş fi văzut, cu surprindere, cum oameni altminteri serioşi au dat Share pe facebook la fel ca la un reportaj cinstit. OK, am rămas cu gura căscată, ne-am distrat, am râs, numai că acest exemplu extrem de ştire falsă se adaugă unor alte tendinţe care sunt pe cale să transforme online-ul românesc într-un spaţiu al ciudăţeniilor.

Rămâne, desigur, şi partea curată a online-ului, dar să vedem cât mai rezistă. Cum poate rezista fără un public selectiv şi fără publicitari selectivi? Greu de spus…

Desen:pixabay.com

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s