Notiţe cu gândul la Molenbeek

Atentatele de la Bruxelles sunt piese din puzzle-ul atât de complicat al terorismului

Molenbeek

Dacă ar fi simplu, dar nu e:

Un şeic din Riadh semnează pe hârtie cu stiloul lui de aur, iar peste ani de zile un puşti din Europa se aruncă în aer luând cu el zeci de nevinovaţi. De la saudiţi veniseră banii pentru şoaptele imamului, care-i luaseră minţile tânărului.

La Peretu, în Teleorman, un bărbat îşi îmbrăţişează copiii şi pleacă spre Madrid, la muncă. Un an mai târziu, un marocan detonează bomba în trenul care-l ducea pe muncitorul român la serviciu. Într-un spital din Madrid, un bărbat scăpat miraculos din trenurile groazei stă legat de perfuzii, e în viaţă. Lăsase mai demult Ardealul pentru Spania, şi-şi adusese şi familia. Nu trecuse chiar aşa mult de la moartea lui Ceauşescu.

La Bagdad, o statuie a dictatorului se prăbuşeşte, pentru ca mai târziu, nu departe de capitala Irakului să se proclame Statul Islamic.

Un dictator se confruntă cu o revoltă. Intervine Jihadul. Trupul unui copil este adus de apele mării. Un cancelar deschide porţile Europei. Asaltată, Europa ridică ziduri. Ruşii, da, şi ruşii dau târcoale.

În deşert, Sykes şi Picot trag o linie. Pe un vapor, un rege saudit şi un preşedinte american bat palma.

În munţii Afganistanului, din peşteri, mujahedinii luptă cu comunismul. La New York, piloţi kamikaze năruie turnuri. În munţii Afganistanului, din peşteri, mujahedinii luptă cu capitalismul.

Din Golf, pe conducte, petrolul curge pe un sens, iar armele în sens opus.

Cupa Mondială din 2022 se joacă în Qatar. Firmele din Vest, mai ales Franţa, vor contracte de miliarde la Mondiale. Qatarul plăteşte jihadişti.

În Oltenia, un puşti  singuratic o ia razna după ce învaţă Coranul. În Dobrogea, un sat musulman îşi vede de sărăcia lui.

În Vest lucrează milioane de români, iar mulţi vin în vacanţă acasă cu avionul. În Molenbeek locuiesc 2000 de români.

Sunt linkuri care merg înapoi în timp, pe hartă la est, vest, sud şi nord, în minţile şi sufletele oamenilor. Lumea se complică, mintea încearcă să o simplifice.

Foto:brf.be

Anunțuri

Un gând despre “Notiţe cu gândul la Molenbeek

  1. De fapt am din ce in ce mai mult impresia ca ne indreptam spre un razboi al civilizatiilor. Poate ca ISIS nu reprezinta islamul insa cu siguranta ideile lor sint impartasite de multi alti musulmani – chiar daca mijloacele de „implementare” difera. Diferenta fundamentala dintre lumea musulmana si celelalte civilizatii (si cind spun asta nu ma refer doar la crestinism) este ca societatile islamice sint singurele care au involuat in timp. Vorbeam cu cineva care a lucrat in Algeria pe la inceputul anilor ’80 si care a revenit apoi prin 2006 – imi spunea ca diferentele erau socante. Daca prin anii 70-80 vedeai multe femei in blugi, imbracate european , plajele erau mixte ei bine in 2006 toate astea au disparut..Daca revenim la noi, eu cred ca estul european poate evita multe din greselile pe care vestul le-a facut prin anii 60-70 cind au importat masiv forta de munca din tari total diferite cultural de cele europene (Maroc, Algeria, si altele). Am discutat cu un portughez acum citeva saptamini care ma tot intreba de ce est-europenii sint asa de xenofobi……i-am spus ca estul european de acum este exact cum era vestul continentului prin anii 40-50…cu diferenta ca noi putem vedea ce s-a intimplat acolo si evita multe din greselile care s-au facut. Ne place sau nu, izolarea in care a stat estul continentului timp de aproape 5 decenii a avut avantajele ei.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s